Το νησί της Λέρου επισκέπτεται σήμερα η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, και τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή.

Την κ. Κρέτσου υποδέχθηκε στο νησί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, και ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη της επιτρόπου. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να συζητηθούν αρκετά από τα προβλήματα που υπάρχουν και οι ανάγκες σε έργα υποδομής.

«Η Λέρος και η Κως», δήλωσε, «δικαιούνται άμεσης χρηματοδότησης και βοήθειας για να μπουν σε νέους ρυθμούς ανάπτυξης, αφού είναι από τα νησιά που επλήγησαν από το προσφυγικό» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου τονίζοντας ότι από την πλευρά του δήμου υπάρχουν έτοιμες μελέτες για αναπτυξιακά έργα, όπως η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και η σύνδεσή του με το Κέντρο Υποδοχής, καθώς και για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μετά τη σύσκεψη παρουσία της κ. Κρέτσου, θα γίνουν τα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης Λέρου που θεωρείται σημαντικό έργο υποδομής για το νησί.

Συγκεκριμένο πλαίσιο ενίσχυσης των νησιών που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού, έθεσε στην Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέρου.

Ο δήμαρχος Κω ζήτησε στην ομιλία του ένα Ειδικό Τομεακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού με συγκεκριμένους πόρους από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κυρίτσης πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένες δράσεις, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το Ειδικό Τομεακό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα:

α) Δράσεις τουριστικής προβολής, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα ο δήμος, η περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς χρηματοδοτούν με δικούς τους πόρους αυτές τις δράσεις, χωρίς να υπάρχει βοήθεια ή στήριξη τόσο από το Κράτος όσο και από την Κομισιόν.

β) Έργα και ενίσχυση των υποδομών τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά.

γ) Ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση που μπορεί να αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τη μεταποίηση αλλά και τον πρωτογενή τομέα.