Για τον εκλιπόντα πατέρα του μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας για τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έψαχνε το χειροκρότημα, ήθελε όμως την αναγνώριση των επιχειρημάτων του» και για τον λόγο αυτό «απευθυνόταν περισσότερο στη λογική και λιγότερο στο θυμικό. Ήξερε ότι το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει πως ηγείσαι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινοβουλευτική διαδρομή του εκλιπόντος, τονίζοντας πως ταυτίστηκε με τη Βουλή όπου και μίλησε 824 φορές στην ολομέλεια. «Ερχόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος. Άκουγε πάντα με προσοχή όλους τους ομιλητές. Η συμβουλή του στους νεότερους βουλευτές ήταν πολύ απλή: να ακούτε όλους τους ομιλητές, να έρχεστε όχι μόνο όταν είναι να μιλήσετε. Όλο και κάτι θα μάθετε…» και συμπλήρωσε ότι «εξέφραζε παράπονα για την υποβάθμιση του θεσμού…».

Για τον ηγέτη της ΝΔ που «οδήγησε το κόμμα του σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες και στο πρωτοφανές 47%», όπως είπε, τόνισε ότι το έκανε αυτό «χωρίς να λαϊκίσει ή να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν μπορούσε να τηρήσει. Πολλοί θα είχαν γονατίσει. Ο ίδιος όμως είχε μέσα του ένα μέταλλο».

Επίσης,  υπογράμμισε ότι «συνέβαλε καθοριστικά στην οριστική συμφιλίωση, στην άρση των διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου και στο οριστικό τέλος του αντιδεξιού συνδρόμου» στην Ελλάδα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «σημαντικά επιτεύγματά του ήταν η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, οι μεταρρυθμίσεις και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας», καθώς και ότι «αγορές άνοιξαν, το τραπεζικό σύστημα απελευθερώθηκε, όλα τα μεγάλα έργα δρομολογήθηκαν από την κυβέρνησή του».

Τέλος, ανέφερε πως «δεν ήταν κυνικός. Υπήρξε αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος. Είχε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Δεν φοβόταν τον Έλληνα, αρκεί -όπως έλεγε- να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Θύμιζε ότι όσο γρήγορα χαλάει η χώρα, τόσο γρήγορα φτιάχνει… Προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Αυτήν υπηρέτησε».