Αισιόδοξος «εκ χαρακτήρος», διορατικός, δραστήριος, πολιτικός με πλούσιο έργο και «μπροστά από την εποχή του» και πολύ καλός οικογενειάρχης, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τον εκλιπόντα, πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όπως τον περιέγραψε η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του, Σάκη Κυπραίου, μιλώντας στον ρ/σ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα».

Η κ. Κυπραίου, επί σειρά ετών στενή συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανέφερε ότι ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για τα κοινά και να ενημερώνεται καθημερινά για την επικαιρότητα, μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

«Κάθε μέρα του διάβαζα, επί δύο, δυόμιση ώρες, όλες τις εφημερίδες. Ενημερωνόταν για όλα, για τα πάντα, τον ενδιέφερε η εξωτερική πολιτική, η κατάσταση στη ΝΔ και στη χώρα και το χρέος πολύ, η οικονομία» είπε η κ. Κυπραίου και πρόσθεσε: «Ήθελε να δει πώς θα φύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να πάμε στην ανάπτυξη».

«Εκ χαρακτήρος ήταν πάρα πολύ αισιόδοξος» συνέχισε η κ. Κυπραίου και πρόσθεσε:

«Αν δεν ήταν ένας τόσο αισιόδοξος άνθρωπος, σε όλη του τη ζωή, δεν θα είχε πετύχει τόσα πολλά πράγματα. Ήταν πολλές δεκαετίες στον δημόσιο βίο, σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου. Κατ’ αρχάς, ήταν μπροστά από την εποχή, ήταν ένας ηγέτης που γέμιζε τον τόπο με τη σοφία του, τις σκέψεις του και είναι μεγάλη παρακαταθήκη, τόσο σε μας όσο και στον κόσμο, σε όσους ασχολούνται με την πολιτική, με τα κοινά, αυτά που έλεγε. Και βλέπετε ότι τα έχει προφητεύσει».

Η κ. Κυπραίου αναφέρθηκε και στην πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού και προδικτατορικά, όταν ως υπουργός Συντονισμού «είχε κάνει αναπτυξιακές τομές» και «είχε δώσει μεγάλη πνοή» στην ανάπτυξη.

Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε, είχε κάνει και τις απαλλοτριώσεις στον χώρο που έγινε αργότερα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Αν δεν το είχε κάνει ο πρόεδρος – και τότε ήταν χαμηλές οι τιμές- δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το αεροδρόμιο, είχε κάνει πάρα πολύ μεγάλο έργο» είπε η κ. Κυπραίου και πρόσθεσε: «Άλλος σταθμός ήταν, όταν έγινε πρόεδρος της ΝΔ. Επίσης, όταν πήγε στη ΝΔ το 1978 και έγινε υπουργός Συντονισμού και τότε είχε κάνει πάρα πολλά έργα».

Σε ερώτηση για τα συναισθήματα που κατά τη γνώμη της έτρεφε για μεγάλους πολιτικούς αντιπάλους του, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, η κ. Κυπραίου θυμήθηκε ένα περιστατικό.

«Όταν χάθηκε ο Ανδρέας και μπήκα μέσα (στο γραφείο του) και τον ρώτησα: «Τώρα, που έφυγε ο Ανδρέας;» Και (ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) μου αποκρίθηκε: «Ναι, η Βουλή είναι φτωχότερη και δεν υπάρχει αντίπαλος».

«Ο πρόεδρος ήταν ένας παρά πολύ καλός άνθρωπος μπορεί να τον θεωρούσε αντίπαλο, αλλά δεν είχε ποτέ κακίες. Ήταν πολύ ανθρώπινος και σε μας και στα παιδιά του και στον κόσμο όλο, ήταν τα “φτερά” μας από πάνω μας» συνέχισε η κ. Κυπραίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τη γνώμη του Κ. Μητσοτάκη για τον Χ. Φλωράκη και για το Λ. Κύρκο, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού απάντησε: «Απ’ ότι ξέρω, τους εκτιμούσε ιδιαίτερα».

«Ένα άλλο θέμα που τον ενδιέφερε πάρα πολύ ήταν και το περιβάλλον, να ξέρετε» επεσήμανε η κ. Κυπραίου, αναφέροντας ότι αυτή η πτυχή του δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό.

«Ο πρόεδρος ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το περιβάλλον και όταν έβλεπε να καίγεται ένα δάσος τον στεναχωρούσε ιδιαίτερα. Περπατούσε, ήταν ορειβάτης, του άρεσε πάρα πολύ το Άγιο Όρος και πήγαινε συχνά. Ανέβαινε τα Λευκά Όρη, ήταν κάτι που του άρεσε πάρα πολύ η πεζοπορία, αλλά του άρεσε γενικά μια φυσιολογική ζωή κι έτσι ζούσε σε ένα πολύ φυσιολογικό ρυθμό, ξυπνούσε το πρωί, κανονικά, στις έξι και μισή, με επτά, έτρωγε το πρωινό του, έτρωγε μέλι, ήταν ένας συντηρητικός αλλά σωστός άνθρωπος και στη διατροφή του και σε όλα του» λέει η κ. Κυπραίου.

Σε ερώτηση για το τι περιελάμβανε η διατροφή του πρώην πρωθυπουργού, η κ. Κυπραίου ανέφερε:

«Έτρωγε οπωσδήποτε μια κουταλιά μέλι, μια πορτοκαλάδα ή γκρέιπ φρούτ, άλλοτε έτρωγε κουάκερ, άλλοτε έτρωγε αυγά, πρόσεχε τη διατροφή του πάρα πολύ. Εκείνο που λάτρευε ήταν πρώτα το ψάρι, τα όσπρια, τα χόρτα και το λάδι, τις ελιές».

Η κ. Κυπραίου ήταν στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, μέχρι και τις τελευταίες ώρες της ζωής του. «Ως τις έντεκα παρά τέταρτο. Μας έφυγε στη μια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Πέθανε όρθιος. Μας έφυγε όρθιος, όπως ήθελε. Έφυγε σαν αητός».

Η επί σειρά ετών διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπογράμμισε επίσης, ότι ήταν ένας πολύ καλός οικογενειάρχης και συνέχισε:

«Είχε και μια υπέροχη γυναίκα δίπλα του. Τον συντάραξε φοβερά η απώλειά της. Γιατί όταν έχασα την αδελφή μου, πριν τέσσερα χρόνια -καταλαβαίνετε μια αδελφή είχα και ταράχθηκα πολύ- μου λέει (ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) : «Πρόσεξε τον άνδρα της αδελφής σου. Όλοι οι άλλοι θα το ξεπεράσετε. Αυτός, δε θα το ξεπεράσει». Το πήρα εγώ, ότι ήταν ένα συναίσθημα από μέσα από την ψυχή του, που μου έβγαζε τον εαυτό του, για τη Μαρίκα».