Επιστολή προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές Ηγέτες έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με την οποία ζητάει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνδράμουν ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων, αντίθετα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ανέλαβαν με την απόφαση του Eurogroup του 2012.

«Το θέμα της αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθοριστικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας. Συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια και την αξιοπιστία της χώρας στις υποχρεώσεις της. Μετά από επτά χρόνια μνημονίων είναι ανάγκη ο ελληνικός λαός να δει ότι οι θυσίες του έχουν αντίκρισμα», υπογραμμίζει η κ. Γεννηματά. Η μη επίλυση του θέματος εμποδίζει τη λήψη άλλων σημαντικών αποφάσεων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, όπως την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προσθέτει.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Θα παρακαλούσα να:

(i) αναλάβετε πρωτοβουλία για προσωπικές επαφές με όλους όσους μπορούν να επηρεάσουν τη λύση, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο,

(ii) ζητήσετε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποστείλει επιστολή, εκφράζοντας και τις απόψεις του Σώματος, προς όλους τους αρμοδίους παράγοντες για τη σύντομη λήψη της σχετικής απόφασης και πάντως μέχρι το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου,

(iii) υποστηρίξετε την άμεση διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η κ. Γεννηματά καταλήγει σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που στάθηκαν πλάι μας σε όλες τις κρίσιμες ώρες, εκφράζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό μας, να δώσουν μία ακόμη μάχη, κρίσιμη για την οριστική δικαίωση της όλης προσπάθειας».