Η αλλαγή πολιτικής εντός της ευρωζώνης είναι αναγκαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, και η αλλαγή πολιτικής εντός αυτής είναι αναγκαία είπε ο κ. Παυλόπουλος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μετά το τέλος της αξιολόγησης ο δρόμος μας είναι ένας: Ανάπτυξη και πάλι Ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει από τους εταίρους της την εκπλήρωση και των δικών τους υποχρεώσεων, από τη στιγμή που και εκείνη έχει εκπληρώσει τις δικές της.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και στο επόμενο Eurogroup και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους. Αυτό δεν είναι παράκληση, είναι άσκηση δικαιώματος. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει από τους εταίρους την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων. Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε τους κανόνες», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «κανόνας σημαίνει να σέβεσαι το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι για να προχωρήσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης πρέπει η Ελλάδα να γίνει φιλική προς τις επενδύσεις και να μειώσει την γραφειοκρατία, ενώ, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, επισήμανε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής πολιτικής.

Όπως σημείωσε, οι Έλληνες ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για την κατάσταση και την πορεία της χώρας μας, αλλά και για την πορεία της Ευρωζώνης, για την οποία οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε, ώστε το αίτημα για ανάπτυξη να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στον χώρο της Ευρωζώνης, γεγονός που θα είναι καλύτερο και για το ίδιο το ευρώ.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι, καθώς δεν κρίνουμε τα δικά μας ανάλογα με το πώς μας συμφέρει. «Εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας, ζητούμε να τις εκτελέσουν και οι άλλοι και ποτέ δεν κρίναμε τη δική μας πορεία μόνο με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας γενικότερα: Αλληλεγγύη, συλλογικότητα και το κοινό συμφέρον πριν από όλα», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, τονίζοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, η οποία, όμως, προϋποθέτει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, μείωση της ανεργίας και επιστροφή στην κερδοφορία.

Αναλύοντας το νέο παραγωγικό μοντέλο, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε αναλυτικά στους πυλώνες και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η μείωση της φτώχειας, η ενίσχυση της συνεργασίας των μικρών επιχειρήσεων, η ενδυνάμωση της εγχώριας εξωστρέφειας, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.