Δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το χαράτσι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εσόδων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Κουτρουμάνης είπε σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους πολίτες δεν πληρώνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ με το χαράτσι, πως μερικά από τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά και άδικα. «Με την προϋπόθεση πως δεν θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όποιον αδυνατεί να ανταποκριθεί, το μέτρο παύει να είναι άδικο και είναι αναγκαίο για να μπορέσουν να ενισχυθούν τα έσοδα», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την εισπραξιμότητα των οφειλών και πως το 1/3 των επιχειρήσεων δεν  καταβάλλουν εισφορές με συνέπεια.

Το επίπεδο των συντάξεων, πρόσθεσε, εξαρτάται από το εάν πληρώνουν σωστά οι επιχειρήσεις και προανήγγειλε πως από το Μάρτιο οι εργοδότες θα καταβάλλουν ταυτόχρονα τους μισθούς των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

«Τα επικουρικά δεν αντέχουν», είπε ο κ. Κουτρουμάνης σχετικά με τις αντοχές των Ταμείων και εκτίμησε πως το έλλειμμα θα φτάσει του χρόνου το 1,1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις πληροφορίες για δάνειο από το ΙΚΑ για να καταβάλλει τις συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε πως δεν έχει αποφασιστεί μια τέτοια κίνηση και σημείωσε πως αναζητούνται πάντα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης.

Σχετικά με την κριτική πουν έχει διατυπωθεί κατά του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Κουτρουμάνης είπε «δεν θα ρίξω ανάθεμα στον Γ. Παπανδρέου, συμμετείχα στην κυβέρνησή του. Όταν έρθει η ώρα ο καθένας θα κάνει την αυτοκριτική του».