Τους στόχους της κυβέρνησης στον τουρισμό το επόμενο διάστημα παρουσίασε από το βήμα της 25ης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως είπε, η παρούσα τουριστική άνθιση της χώρας δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Η σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας, αλλά και η προσαρμοστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτέλεσαν τη βάση για την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, εξήγησε.

Εστιάζοντας στους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στον τουρισμό το επόμενο διάστημα, ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για την ανάγκη βιώσιμης, ισόρροπης και κοινωνικά δίκαια ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Ως δεύτερο στρατηγικό στόχο ανέφερε ότι ο τουρισμός πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας, μέσω της διασύνδεσής του με άλλους κλάδους της οικονομίας. Ο κ. Δραγασάκης έδωσε έμφαση στη σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, διαβλέποντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πεδίου πρωτοβουλιών.

Απαντώντας στα αιτήματα του κλάδου του τουρισμού για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ο μόνος υγιής τρόπος να γίνουν στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, είναι αυτές να προέλθουν από περιστολή της φοροδιαφυγής, αλλά και με διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Δεν είναι επιλογή μας η αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Είμαστε σε μια ειδική κατάσταση. Διαχειριζόμαστε μια χρεοκοπία. Υπάρχει χώρα χρεοκοπημένη που να έχει χαμηλή φορολογία;» ανέφερε.

Για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι έχει ανακοπεί η αύξησή τους, ενώ εργαλείο αποτελεί ο εξωδικαστικός διακανονισμός.