Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μην βρεθείτε προ εκπλήξεων γιατί έχετε παραδώσει στους ακραίους τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι.

Είναι στρατηγικό σας πρόβλημα ότι οδεύουμε προς συνολική συμφωνία και να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Ρωτήστε ένα πολίτη. Και πείτε του: Τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα; Έχει θετική πρόταση; Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει. Γιατί όσο μιλάτε το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνεται σε μια αρνητική κριτική.

Μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση γιατί δήθεν είχαμε αριστερές ιδεοληψίες. Όταν εμείς βγάζαμε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές αίθουσες και την πηγαίναμε στις Συνόδους Κορυφής, μας λέγατε για ιδεοληψίες», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο ποίος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, υποτιμώντας εμφανέστατα τη νοημοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε: «Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο “Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;”. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκατε την σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη».

«Όσο διαρκούσε η δύσκολη διαδικασία με τους δανειστές μας, σιγοντάρατε στις πιο δύσκολες από τις προτάσεις τους. Ενώ λέγατε ότι φοράτε τη φανέλα της Ελλάδας, φοράγατε μάλλον τη φανέλα του ΔΝΤ. Τα χρόνια που κυβερνήσατε, αποδειχθήκατε βασιλικότεροι του βασιλέως.

Πριν από πέντε μήνες, όταν φέραμε την κατανομή της εφάπαξ σύνταξης, μας λέγατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, γιατί δεν συμφωνήσαμε με τους δανειστές. Τότε καταψηφίσατε αυτό που μπορούσε να δοθεί και τώρα έρχεστε και λέτε, δεν πειράζει δώστε άλλα τόσα τώρα, χωρίς συνεννόηση και δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αυτήν την αντιπολίτευση του ό,τι κάτσει, ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι, δεν μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.