Με κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην ομιλία του απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα. «Τον Μάιο του 2019 θα είστε επί 3,5 χρόνια ο αρχηγός ενός κόμματος που θα προβλέπει κόφτες και καταστροφές και δεν θα έρχονται», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας.

«Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν και δεν συμφωνώ ότι δεν α καταφέρνετε γιατί δεν το έχετε. Εγώ δεν σας υποτιμώ σαν αντίπαλο. Είστε αυτοεγκλωβισμένος σε μια αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη που συνεχώς προφητεύει την καταστροφή και διαψεύδεται», τόνισε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει ότι «αυτήν η στρατηγική που έχετε επιλέξει έχει ημερομηνία λήξης. Στην αρχή προσελκύεται το ενδιαφέρον αλλά όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε να γίνεται γραφικός. Αν συνεχίσετε έτσι δεν είναι μακριά εκείνη η στιγμή».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η πολιτική και τα κόμματα αναμετρώνται στην κάλπη όχι στις δημοσκοπήσεις και στα Mέσα. Τον Μάιο του 2019 θα είστε επί 3,5 χρόνια ο αρχηγός ενός κόμματος που θα προβλέπει κόφτες και καταστροφές και δεν θα έρχονται».

«Σήμερα είχατε μια ευκαιρία μεγάλη για την παράταξή σας να αλλάξετε αφήγημα. Και την πετάτε. Λέτε στον λαό δύο πράγματα: ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Εγώ θα τις κρατήσω αυτές τις δηλώσεις και θα ζητήσω στους συνεργάτες να ετοιμάσουν από τώρα τα σποτ των ευρωεκλογών. Γιατί τότε όχι μόνο δεν θα είμαστε σε 4ο μνημόνιο αλλά θα διανύουμε ήδη έναν σχεδόν χρόνο εκτός μνημονίων γιατί θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 2018», ανέφερε ακόμη.

«Θα έχουμε επίσης τον Μάιο του 2019 και πέντε μήνες που θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα, που εσείς ονομάζετε αέρα κοπανιστό και εσείς ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε», συμπλήρωσε.

«Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε επιτέλους σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το χρέος. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και την κοινωνία. Όταν αυτό καταστεί πραγματικό και αντιληφθεί από την πλειοψηφία θα έχετε χάσει και τον μοναδικό σας σύμμαχο: τον φόβο και την καταστροφολογία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Μη βρεθείτε προ εκπλήξεων γιατί έχετε παραδώσει στους ακραίους τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι. Είναι στρατηγικό σας πρόβλημα ότι οδεύουμε προς συνολική συμφωνία και να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Ρωτήστε ένα πολίτη. Και πείτε του: Τι προτείνει ο Μητσοτάκης για τη χώρα; Έχει θετική πρόταση; Κανείς δεν θα θυμάται να σας πει. Γιατί όσο μιλάτε το 95% της παρουσίας σας το αφιερώνεται σε μια αρνητική κριτική.

Μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση γιατί δήθεν είχαμε αριστερές ιδεοληψίες. Όταν εμείς βγάζαμε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές αίθουσες και την πηγαίναμε στις Συνόδους Κορυφής, μας λέγατε για ιδεοληψίες», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, υποτιμώντας εμφανέστατα τη νοημοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε: «Μου θυμίζετε ένα κουίζ που μας έβαζαν στο σχολείο “Τι είναι πιο βαρύ ένα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι;”. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα βρίσκατε τη σωστή απάντηση κύριε Μητσοτάκη».

«Όσο διαρκούσε η δύσκολη διαδικασία με τους δανειστές μας, σιγοντάρατε στις πιο δύσκολες από τις προτάσεις τους. Ενώ λέγατε ότι φοράτε τη φανέλα της Ελλάδας, φοράγατε μάλλον τη φανέλα του ΔΝΤ. Τα χρόνια που κυβερνήσατε, αποδειχθήκατε βασιλικότεροι του βασιλέως.

Πριν από πέντε μήνες, όταν φέραμε την κατανομή της εφάπαξ σύνταξης, μας λέγατε ότι προκαλούμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, γιατί δεν συμφωνήσαμε με τους δανειστές. Τότε καταψηφίσατε αυτό που μπορούσε να δοθεί και τώρα έρχεστε και λέτε, δεν πειράζει δώστε άλλα τόσα τώρα, χωρίς συνεννόηση και δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αυτήν την αντιπολίτευση του ό,τι κάτσει, ό,τι λάχει και έτσι και γιουβέτσι, δεν μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού: