Στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως προς τα εξοπλιστικά, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο 5ο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια «EXPOSEC- DEFENSEWORLD».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Τόνισε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων πως υπάρχουν οκτώ ενέργειες και δράσεις.

«Στόχος μας είναι να έχουμε ένα δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο, τριετές πρόγραμμα, που θα εξειδικεύει τους άμεσους στόχους.

Ειδικότερα το ΥΠΕΘΑ προωθεί τις παρακάτω ενέργειες και δράσεις :

  1. Καθιέρωση και υλοποίηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) σε βάθος ετών με στόχο την επίτευξη μίας βιώσιμης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
  2. Προσπάθειες για σταδιακό μετασχηματισμό της εγχώριας βιομηχανίας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με ανταγωνιστικούς και ποιοτικούς όρους στις απαιτήσεις των ΕΔ και ειδικότερα στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας, να ενισχύσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά και να προσανατολιστεί παραγωγικά με επιτυχία σε τεχνολογίες/ προϊόντα στρατιωτικού και μη, καθώς και διττού σκοπού.
  3. Διατήρηση άρρηκτης συνεργασίας με τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, στα πλαίσια των αναγκών που προκύπτουν από την κατάρτιση του προγράμματος προμηθειών αμυντικού υλικού,
  4. Αξιολόγηση προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων ως προς την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα και καθορισμό της προτεραιοποίησης τους στο πλαίσιο της ικανοποίησης των επιχειρησιακών του αναγκών,
  5. Ενημέρωση μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών, οι οποίες διέπονται από κανόνες διαφάνειας, όλων των φορέων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για τις απαιτήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ,
  6. Προγραμματισμό και επικαιροποίηση της λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ, μέσω της οποίας οι εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο.
  7. Καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας ώστε κατά την σύναψη διακρατικών συμφωνιών προμήθειας αμυντικού υλικού, να ανατίθεται υποκατασκευαστικό έργο στις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες (κρατικές και μη).
  8. Αξιοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 346 της Συνθήκης ΕΕ, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, στην ανάθεση συμβάσεων αμυντικού υλικού για λόγους προστασίας ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας.

Πάνω σε αυτό το σχεδιασμό, οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, θα μπορούν να «προσαρμόσουν» το σχεδιασμό τους και τις προσδοκίες τους ως προς το κομμάτι που θα διεκδικήσουν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».