Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «ορίζονται τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις, των οποίων αναθεώρηση δεν είναι ούτε ανεκτή και πολύ περισσότερο δεν είναι δεκτή», κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

O κ. Βίτσας εκτίμησε ότι πιθανά ανοίγει ένας νέος κύκλος ρητορικής της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, παρατηρώντας ότι «εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή, που λέει νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και βέβαια ετοιμότητα, όπως θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της αποτροπής από τη μεριά των ενόπλων δυνάμεων». Περαιτέρω αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, «που έχει μεγάλη σημασία».

Αναφερόμενος σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστοποίησε πως «αυτό που προχωράμε αυτή τη στιγμή είναι: Η ανασυγκρότηση του Στρατού, που είναι ένα σχέδιο το οποίο προχωράει και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2017. Η αναβάθμιση και η ένταση των εκπαιδευτικών διαδικασιών».

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις και τα επόμενα χρόνια, για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων στη λογική της πρόσφατης προκήρυξης για την κατάταξη 10.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.

Όσον αφορά στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «με δεδομένη τη ρητορική της έντασης, αυτήν την περίοδο μας απασχολεί, όχι η διάρκεια της θητείας, αλλά το να είναι ωφέλιμη η θητεία για την πατρίδα, την κοινωνία, αλλά ωφέλιμη και για τον ίδιο τον στρατευμένο. Δηλαδή, να αποκτά δεξιότητες πέρα από το χειρισμό στρατιωτικών μέσων. Να αποκτά δυνατότητες που θα τον βοηθήσουν στη ζωή του μετά τη θητεία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, ενώ ξεκινάμε σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας και για μια σειρά τεχνικά επαγγέλματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού διευκρίνισε ότι την κεντρική ευθύνη έχουν οι Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε τους εργαζομένους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. «Κανένας εργαζόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ήδη υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Η πλευρά του Σάφα δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τη διαδικασία της στρατιωτικής συμφωνίας και να αναπτυχθεί και το εμπορικό κομμάτι στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά και να υπάρχει και το στρατιωτικό κομμάτι. Για το πώς αυτό θα γίνει τεχνικά, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται» ανέφερε σχετικά.