Με καταγγελία στη διεθνή κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ και κατηγορηματική καταδίκη, απαντά η Αθήνα δια του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, για το καθεστώς του Αγαθονησίου.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.

Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε με μάλλον προκλητικό τρόπο στο Αγαθονήσι, τους τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Μilliyet, ανέφερε πως ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δεν είναι σοβαρός πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».

Πρόσθεσε δε πως «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση». Αξίζει να τονιστεί πως το Αγαθονήσι αναφέρεται από τον τούρκο υπουργό ως Eşşek.

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο, ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει αμέσως αυτούς τους «δολοφόνους».