Το ψαλίδι που έρχεται στις συντάξεις από το 2019 επιβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι: «Με καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και θα επηρεάσει μόνο 30% των συνταξιούχων, δηλαδή το 1/3».

Όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»: «Διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2018, θα είναι συνολική και θα ορίζει τις μεταρρυθμίσεις εντός προγράμματος για το 2019 και για το 2020, τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ουσιαστικά στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές, καθώς αυτές εμφανίζονται κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, δεν πρόκειται να θιγεί.».

Όπως υπογράμμισε: «Η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων». Το ζήτημα επανυπολογισμού των επικουρικών έχει λυθεί με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, όπου έχει καθιερωθεί όριο προστασίας στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων στα 1.300 ευρώ. Οπότε, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει καμία εκκρεμότητα ως προς τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2017.