«Κλειδί για την οριστική συμφωνία Ελλάδας – δανειστών και την έξοδο από την κρίση θα είναι η επισημοποίηση με δεσμευτικό και δημόσιο τρόπο του προσυμφώνου Μέρκελ-Λαγκάρντ», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μιλώντας Στο Κόκκινο υπογράμμισε: «Υπάρχει αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο τόσο στη ΝΔ όσο και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το “αποξηραμένο” Ποτάμι, που επένδυαν στην πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, το αδιέξοδο και την μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τώρα που φαίνεται να προχωρά η συμφωνία που -έστω και με κάποια αρνητικά στοιχεία- μπορεί αν επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από την κρίση, να εξασφαλίσει την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ταχύτερη μείωση της ανεργίας, που εγγυάται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια.

Η επιδίωξη είναι πλέον να επιτευχθεί και η ελάφρυνση του χρέους και τα πιο ρεαλιστικά πλεονάσματα και, όπως φαίνεται, και εκεί υπάρχει πρόοδος».

«Το κλειδί θα είναι η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για να σταματήσει η καθυστέρηση», είπε ο κ. Παπαδημούλης. «Υπάρχει ένα προσύμφωνο μεταξύ της κ. Μέρκελ και της κ. Λαγκάρντ, το οποίο ωστόσο πρέπει να γίνει πλέον δεσμευτική συμφωνία, δημόσια και γνωστή σε όλους, τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στις αγορές, ώστε να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το ίδιο το Δημόσιο, ώστε η Ελλάδα να δανείζεται πλέον κανονικά όπως όλα τα κράτη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Για την κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για όσα είπε στη χθεσινή του συνέντευξη υπογράμμισε: «Είναι η λογική συνέπεια των πραγμάτων επιδιώκεται να κλείσει η τεχνική συμφωνία και στη συνέχεια η αξιολόγηση ως τις 22 Μαΐου επιδιώκεται μέσα στο πακέτο να εξασφαλιστούν και να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχει ήδη συμφωνηθεί ότι θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ενώ τα μέτρα και τα αντίμετρα από την 1η Ιανουαρίου του 2019».

«Είπε λοιπόν το λογικό αν δεν αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Αύγουστο τα μέτρα για το χρέος, αυτό θα συμπαρασύρει μέτρα και αντίμετρα τον επόμενο Ιανουάριο όλοι το καταλαβαίνουν, κανείς, ούτε το ΔΝΤ ούτε ο Σόιμπλε δεν διαμαρτυρήθηκαν, μόνο κάποιοι στην Ελλάδα είναι βασιλικότεροι του ΔΝΤ ας τους κατανοήσουμε», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.