«Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά ότι είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός αλλά με σκορ θετικό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για το ΔΝΤ και τις δικές του προβλέψεις. «Τι προέβλεπε το ΔΝΤ; 0,1% του ΑΕΠ. 42 φορές λιγότερο από το κανονικό. Μας ζητάγανε 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης πια που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται και παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα», σημείωσε.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της κατηγορούσαν την Κομισιόν ότι υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη, ενώ με αφορμή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη για τις καθυστερήσεις, σημείωσε: Επειδή είμαι και ποδοσφαιρόφιλος, καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».

«Φέρνουμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ταυτόχρονα, καταφέραμε και μέσα από τον μηχανισμό της πολιτικοποίησης της διαπραγμάτευσης να απομονώσουμε το ΔΝΤ», τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε πως «αυτή την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος αλλά είναι συνολική συμφωνία». «Πράγματι είπα ότι δεν θα δεχτούμε επιπλέον μέτρα από αυτά της συμφωνίας. Τα μέτρα αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος και είναι χωρίς αίρεση. Η δήλωση μου στην Εφημερίδα των Συντακτών αφορούσε σε υπό αίρεση μέτρα. Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά και το χρέος».

«Μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out». Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.