Προϋπόθεση για μία Ευρώπη των λαών και της δημοκρατίας η ήττα της Μαρί Λεπέν, δήλωσε η Ράνια Σβίγκου και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων η ήττα της ακροδεξιάς κι αυτό είναι που έχουμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της στάσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, το οποίο από την πρώτη στιγμή υπεραμύνθηκε ενός δημοκρατικού μετώπου. «Τη χαρακτήρισα ως μία αριστερή στάση ευθύνης απέναντι στις λογικές Ποντίου Πιλάτου, που νομίζω ότι δεν βοηθούν», σημείωσε.

Ερωτηθείσα για τον Εμ. Μακρόν, ο οποίος έχει ανακοινώσει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι «το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γαλλία είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Ο κ. Μακρόν προέρχεται, βέβαια, από το σοσιαλιστικό κόμμα, δεν ήταν επίσημα όμως ο υποψήφιός του, αυτός ήταν ο κ. Αμόν. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι οι θέσεις της Αριστεράς δεν έχουν σχέση με απολύσεις και με άλλα, που ενδεχομένως υπάρχουν στο πρόγραμμα του Μακρόν. Αυτό είναι αυτονόητο».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλου, που χαρακτήρισε τον κ. Καμμένο ως τον Έλληνα Λε Πέν, απάντησε: «η ΝΔ, που η ΔΗΜΑΡ δεν την κατακρίνει, είναι αυτή που έχει μέσα στις τάξεις της παλιούς φίλους του κόμματος της κ. Λεπέν και που είχε και πολύ στενές σχέσεις με τον πατέρα της, και μιλώ βέβαια για τον κ. Βορίδη». Σε αυτό το σημείο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη η ακροδεξιά στην Ευρώπη να ηττηθεί εκλογικά και κοινωνικά.

Η κ. Σβίγκου υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε πάντοτε για αλλαγή των συσχετισμών μέσα στην ΕΕ, ώστε να επικρατήσουν οι αρχές, οι οποίες μιλούν για επανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, για προστασία του περιβάλλοντος. «Αν πάντως κάτι έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο που βρίσκεται στην εξουσία, είναι ότι έχει προσπαθήσει να αναπτύξει δεσμούς και συμμαχίες, όχι μόνο με τα αριστερά κόμματα και όχι μόνο με τα κόμματα τα οποία βρίσκονται κοντά της, αλλά έχει προσπαθήσει να συνάψει συμμαχίες σε επίπεδο χωρών, μιλώντας για την συμμαχία των χωρών του Νότου, στην οποία μετέχουν και χώρες και κυβερνήσεις», επισήμανε.

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. «Παραμένουμε σταθεροί στον στόχο για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τέλη Μαΐου, ώστε να έχει προκύψει η τελική συμφωνία και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει χρέος και πλεονάσματα».