«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη μέρα για όλους μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, αναφερόμενη στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και πρόσθεσε πως «η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και η ανάγκη που έχει ο τόπος μας για μην επαναληφθούν ποτέ πια τέτοιου είδους φαινόμενα, είναι όσο σημαντική θα μπορούσε κανείς να πει σήμερα, όσο τα χρόνια αυτά που έχουμε περάσει».

Από τα Ιωάννινα, όπου το βράδυ θα μιλήσει για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η κα. Αντωνοπούλου υπενθύμισε ότι στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ανεργία δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε από το 26% στο 23% και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας. «Έχουμε την υποχρέωση να υποστηρίζουμε τους ανέργους, ώστε να μην δημιουργούνται μόνιμοι αποκλεισμοί από την αγορά εργασίας», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις της, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε πως «η ανεργία λύνεται, μόνο όταν η οικονομία ανακάμπτει», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα δύο στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου που αφορούν άνεργους ηλικίας άνω των 50 και 55 ετών.

Όπως η ίδια εξήγησε «το πρώτο πρόγραμμα αφορά προσλήψεις 15 χιλιάδων ατόμων, ηλικίας 50 ετών και άνω, στον ιδιωτικό τομέα. Υποστηρίζει το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, είναι για 12 μήνες, ενώ στη συνέχεια ανανεώνεται για άλλους 9 μήνες. Εξάλλου στο τέλος αυτής της περιόδου, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να κρατήσει τον εργαζόμενο, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΟΑΕΔ για άλλους 3 μήνες. Έχουμε ήδη πάνω από 1.000 αιτήσεις και 1.000 προσλήψεις και φιλοδοξούμε ότι το πρόγραμμα θα δώσει μια ανάσα σε αυτές τις ηλικίες που πλήττονται από την ανεργία.

Επειδή ο ιδιωτικός τομέας, δεν μπορεί πάντα να απορροφήσει ανέργους, από οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία και αν προέρχονται, ανοίγουμε το δεύτερο πρόγραμμα. Είναι ανάλογο με το πρώτο, αφορά 10.000 συνανθρώπους μας 55 ετών και άνω, που βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και τους οποίους θα μπορούν με τις ίδιες συνθήκες, να προσλάβουν επιχειρήσεις των δήμων».

Παράλληλα, η υπουργός διευκρίνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εξορθολογισμό των πόρων, ώστε να υπάρχει μία συνέχεια, δηλαδή «όταν κάποιος είναι άνεργος και συμμετέχει στα προγράμματα στοχευμένης κατάρτισης, να έχει μια πιθανότητα να βρεθεί πιο κοντά στην αγορά εργασίας και τουλάχιστον να σταματήσει ο αποκλεισμός των μακροχρόνια ανέργων».