Για «απόλυτη διάψευση της μεθοδευμένης κινδυνολογίας με στόχο την τρομοκράτηση των συνταξιούχων αγροτών, που συστηματικά καλλιεργεί ιδίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί μήνες», κάνει λόγο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στη χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλου.

Στην ανακοίνωση του σχετικά με τις ισχύουσες ρυθμίσεις για την καταβολή συντάξεων του ΟΓΑ, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο: «Στις περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ από 1-1-2017 και μετά, που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, βάσει των σχετικών διατάξεων υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και δεδομένης της ως άνω μεταβατικής προσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ στο νέο καθεστώς συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη),οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, για την απασχόληση συνταξιούχων έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2025», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, «για όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1-1-2017 έως και 31-12-2024 ως προς την απασχόληση συνταξιούχων θα ισχύουν οι προγενέστερες του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 διατάξεις, δηλαδή καμία περικοπή των συντάξεων ΟΓΑ όσων συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα. Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται από την ισχύ του ν. 4387/2016 και μέχρι 31-12-2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον του προαναφερόμενου νόμου καθεστώς».

«Προφανώς», σχολιάζει το Τμήμα Αγροτική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχουμε την παραμικρή προσδοκία, για επίσημη ανάκληση εκ μέρους της ΝΔ όλων των κινδυνολογικών δηλώσεων. Ο αγροτικός κόσμος θα τους κρίνει ακόμα μία φορά».