Σαφή αναφορά σε ύπαρξη προσυμφωνημένου κειμένου δεσμεύσεων με «υπαγορευμένο περιεχόμενο κάνει η ΝΔ , αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δέσμευση Σαμαρά είχε προσυμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε σημείωμα του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ το οποίο διανεμήθηκε στους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσυπέγραψε μια κοινή επιστολή με υπαγορευμένο περιεχόμενο με τον Γιώργο Παπανδρέου». Στο ίδιο κείμενο το οποίο είναι φανερό ότι συντάχθηκε για να αιτιολογήσει την κίνηση αποστολής νέας επιστολής η ΝΔ επανέρχεται στο επίμαχο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της επιβαλλόμενης από την τρόικα πολιτικής, μόνο που τώρα η «επαναδιαπραγμάτευση» ορίζεται ως «τροποποίηση».

«Τίθεται στο κείμενο (της επιστολής Σαμαρά) με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο, αναφέρεται στο σημείωμα του πολιτικού σχεδιασμού, η ανάγκη τροποποίησης της οικονομικής πολιτικής, με την αλλεπάλληλη και άδικη φορολόγηση που οδηγεί στην εκτόξευση της ανεργίας, στον πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» και στο βάθεμα της ύφεσης. Η αποδοχή της θέσης αυτής, στην οποία επίσης επέμενε ο Αντώνης Σαμαράς από την εποχή της ψήφισης του μνημονίου, ανοίγει το δρόμο για την άσκηση διαφορετικών “βιώσιμων εναλλακτικών πολιτικών”, πολιτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης. Και αυτό θα συμβεί από μια κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν όπως έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19 Φεβρουαρίου 2012».

Στο εσωτερικό αυτό κείμενο της ΝΔ γίνεται αναφορά και στον χρόνο των εκλογών, αναφορά που δεν υπάρχει στο κείμενο της επιστολής. Και το ερώτημα είναι αν η επιμονή της ΝΔ στην ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου αφορά το κλίμα εντός της ΝΔ ή είναι έμμεση απάντηση στα σενάρια που θέλουν τις εκλογές να μετατίθενται πέραν του Μαρτίου.