Στο ανάκτορο El Pardo και σε μια φορτισμένη χρονική συγκυρία συνέρχεται σήμερα στη Μαδρίτη η σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποδέχεται τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Οι επτά ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο τη Σύνοδο της Ρώμης, την επίσημη έναρξη του Brexit αλλά και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου που αναμένεται να υιοθετήσει τις κατευθύνσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την εναρκτήρια δήλωση θα κάνει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ως ηγέτης της προεδρεύουσας χώρας, ενώ η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με κοινή δήλωση των επτά ηγετών.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν το μέλλον της ΕΕ, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας (Ενιαία Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Ένωση για την Μεσόγειο), το Brexit και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων και κρουσμάτων στην ΕΕ και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατα αυτά στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΜΠΕ πως ο Αλέξης Τσίπρας, στη σκιά της δραματικής κατάστασης στη Συρία, θα αναλάβει πρωτοβουλία στη σημερινή σύνοδο ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Συριακό.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αποτιμά την επιτυχή συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα- της συνόδου δηλαδή- ως μια ακόμη ένδειξη της σημαντικά ενισχυμένης παρουσίας της χώρας και του ενεργού ρόλου της στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο. Σηματοδοτεί παράλληλα έμπρακτα την αλλαγή του διεθνούς στάτους της Ελλάδας και την έξοδο της από την απομόνωση των προηγούμενων χρόνων.

Η τέταρτη κατά σειρά Σύνοδος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα της Συνόδου της Μαδρίτης (ώρα Ισπανίας) :

-13:45 Άφιξη των ηγετών στο Palacio Real de El Pardo

-14:05 Οικογενειακή φωτογραφία

-14:15 Έναρξη εργασιών Συνόδου

-16:45 Συνέντευξη Τύπου