Πρόκειται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα το θυμόμαστε όλοι και όλες μας, και για τις μεγάλες νικηφόρες μάχες που δώσαμε, αλλά και για τις πολύ δύσκολες αποφάσεις, που υπό την απειλή της ισχύος και των εκβιασμών κληθήκαμε να λάβουμε και να υλοποιήσουμε, τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στο 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας

Τόνισε επίσης  πως «οι συνεδριακές διαδικασίες αυτού του τετραήμερου αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό για την ιστορία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία της ριζοσπαστικής αριστεράς, που καλείται σήμερα να παίξει κεντρικό ρόλο στον μεγάλο αγώνα του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης για την αλλαγή των συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Επεσήμανε δε πως «Η Αριστερά βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία και είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει πολιτικές –αν όχι τελείως ξένες- σίγουρα όχι τόσο οικείες σε αυτήν. Αναγκάζεται γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλη λύση και αυτό διαπιστώθηκε απ’όλους μας με οδυνηρό τρόπο. Αναγκάζεται γιατί επί μισό περίπου αιώνα ασκήθηκαν στη χώρα πολιτικές που την οδήγησαν ουσιαστικά στην διάλυση».

Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη Νεολαία λέγοντας «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με προσωπικό κόστος αλλά και πίστη στο συλλογικό σχέδιο και στο δύσκολο εγχείρημα, καταφέρατε να επανασυστήσετε τον οργανωτικό σας ιστό, να ξεκινήσετε τα πρώτα βήματα παρέμβασής σας στους χώρους νεολαίας, σε σχολεία, ΑΕΙ και γειτονιές, εκδόσατε το περιοδικό σας, οργανώσατε νέα μέλη και είχατε παρέμβαση στα κέντρα φιλοξενίας και στις δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες».

Πρόσθεσε δε πως «Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει πως τους τελευταίους μήνες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Η φάση της ανασυγκρότησης της Νεολαίας φτάνει λοιπόν στο τέλος της. Άμεσος στόχος πλέον είναι η χαρτογράφηση των βημάτων της νέας περιόδου, της περιόδου της ανάπτυξης και της μαζικοποίησης, στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας μαχητικής και παρεμβατικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ».