Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι αμερικανικές επαφές από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς αναφορικά με ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία, εστιάζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο. Τόνισε ότι η ελληνική διπλωματία τηρεί νηφάλια και υπεύθυνη στάση, ενώ φροντίζει να ενημερώνει καταλλήλως τους διεθνείς συνομιλητές της, στηλιτεύοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων και δηλώσεις αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λοζάνης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τις έντονες αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την τουρκική κοινωνία και αναφέρθηκε εν συνεχεία στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως πρόσθεσε, ότι τρέφει ψευδαισθήσεις ως προς τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Αντιθέτως, η Ελλάδα υιοθετεί μια πραγματιστική προσέγγιση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, επιδιώκοντας να αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους μοχλούς πίεσης που έχει στη διάθεσή της.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις και στο σκέλος που αφορούν την Ελλάδα, δηλαδή στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επισημαίνοντας την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα, όπου η θέση της είναι, όπως τόνισε, αδύνατη. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το στοιχείο αυτό κατέστη εμφανές και κατά τις συνομιλίες της Γενεύης, όταν η τουρκική αντιπροσωπεία επέλεξε να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ είχαν προγραμματισθεί και ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες και για την επόμενη μέρα. Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο Εξωτερικών φροντίζει να εξηγεί σε φίλους και εταίρους, με έγκαιρο και διεξοδικό τρόπο, τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, ούτως ώστε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπου είχε σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι κατά τη σειρά επαφών του στην Ουάσιγκτον επικράτησε άριστο κλίμα και ότι συζητήθηκε το σύνολο των εθνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Κυπριακού.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας οικοδομείται στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση. Πάντοτε οι σχέσεις αυτές καθοδηγούνται από το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ανέφερε, και κάθε συνεργασία και κοινή ενέργεια σχεδιάζεται ώστε να είναι προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε, τέλος, την εκτεταμένη αστάθεια που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή κατά την τρέχουσα περίοδο και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που προωθεί η ελληνική διπλωματία, μέσω της σύστασης σχημάτων τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας, καθώς και μέσω της διοργάνωσης διεθνών διασκέψεων, προκειμένου να συμβάλει στην εδραίωση σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό και στις σχέσεις με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Επανερχόμενος στο θέμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, διευκρίνισε ότι σε τελευταία ανάλυση είναι η ίδια η Τουρκία αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει τι επιθυμεί ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι εκείνη που θα καθορίσει την έκβαση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν ήταν και δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά ούτε και θα χρησιμεύσει ως «φύλλο συκής» όσων θέλουν τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο και επεσήμανε ότι η σοβαρή δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών είχε ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψη του συνόλου των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος σχετικά με την Τουρκία στο κείμενο των Συμπερασμάτων της σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.