Την ανάγκη να υπάρξει ενότητα και κοινή δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ στα ζητήματα ασφάλειας επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο 7ο ετήσιο Συνέδριο της Διατλαντικής Δεξαμενής Σκέψης του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου του ΕΛΚ που διεξάγεται στη Βαλέτα. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας αναφέρθηκε στις μακρόχρονες και ιστορικές σχέσεις που έχουν ΕΕ και ΗΠΑ και που βασίζονται σε κοινές αξίες.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος έχει επισκεφθεί πρόσφατα τις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, με τον Σύμβουλο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρούντι Τζουλιάνι, και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Φλιν προτού αποχωρήσει από τη θέση του, τόνισε πως μόλις η κατάσταση στις ΗΠΑ σταθεροποιηθεί, ο διάλογος μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ θα ξεκινήσει από το σημείο που είχε σταματήσει.

«Μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο διαλόγου σε διάφορους τομείς. Φυσικά, η ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της EE και των ΗΠΑ. Και οι δυο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Είτε αφορούν στην τρομοκρατία και στο οργανωμένο έγκλημα, είτε στη μετανάστευση. Η μετανάστευση και η ασφάλεια, δεν είναι μόνο ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και παγκόσμια», είπε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως δεν ανησυχώ για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ αλλά αντίθετα θα εγκαινιαστεί μια νέα περίοδο στις σχέσεις αυτές, που όπως είπε θα πρέπει να βασίζονται σε ίσους όρους.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ασφάλειας είπε πως έχουν γίνει πολλά, όμως δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την άμυνα. Να δημιουργήσουμε ένα πιο δομημένο και θεσμοθετημένο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Είναι προς όφελος των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή Ευρώπη δίπλα τους, και σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί επί ίσοις όροις», τόνισε στέλνοντας μήνυμα και προς την Ουάσιγκτον.