«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ευνοεί αυτούς που έχουν υστέρηση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ βορά και νότου. Δομικό ζήτημα της Ένωσης από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της. Ο βοράς πάντα κέρδιζε σε βάρος του νότου. Η συζήτηση για το ότι ο βοράς πρέπει να βοηθάει το νότο δεν έχει κλείσει ποτέ. Από το 2018 θα ανοίξει και πάλι» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» αυτά που λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η Ε.Ε .δίνει βοήθεια σε όλες τις χώρες μέσω προγραμμάτων. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να τα απορροφήσει. Τα στέλνει πίσω. Και το εξωφρενικό είναι πως τα λεφτά που τώρα μας δανείζουν είναι από εκείνα που έχουμε επιστρέψει» ανέφερε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη: «Αν η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα θα γίνονταν συνεχώς υποτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα ήταν όπως και πριν στο 20%. Έξω από το σύστημα η Ελλάδα δεν θα είχε ελπίδες ομαλής επιβίωσης. Υπάρχει κρίση; Ναι. Γίνονται επενδύσεις; Όχι. Οι επενδύσεις το 2016 ήταν στο επίπεδο του 2013. Ανεβαίνει το ΑΕΠ; Ήταν χαμηλότερο το 2016 από το 1996. Υπάρχει εμπιστοσύνη; Όλοι ρωτάνε αν γίνει κούρεμα καταθέσεων. Υπάρχει υπερφορολόγηση; Ναι. Υπάρχει απονομή δικαιοσύνης; Όχι; Οι συνθήκες είναι κακές και δεν είναι εύκολο να πεις τι θα γίνει αύριο. Πρέπει να προσέχεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο αλλά φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση».

Αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Τόσο από ευρωπαϊκής όσο και από ελληνικής πλευράς θέλουν η αξιολόγηση να τελειώσει. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις. Τα εργασιακά σχέδια, για παράδειγμα, έχουν ρυθμιστεί με το μνημόνιο του 2012. Επί της ουσίας η κυβέρνηση ζητά την ανάκληση του πρώτου μνημονίου. Αναγκαίες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο» και συμπλήρωσε: «Στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως το σωστό είναι να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Το 2017 είναι μια μεταβατική περίοδος. Επειδή οι υπάρχουν οι εκλογές στην Γερμανία δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις. Περιμένουν όλοι να γίνουν οι εκλογές και στην Ισπανία και στην Ιταλία να βγουν σταθερές κυβερνήσεις και μετά να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ΕΕ».

Αναφορικά με το χρέος ο κ. Σημίτης σημείωσε: «Όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί με το τρίτο μνημόνιο. Όταν λέει ότι εγώ θέλω να διαπραγματευτώ πριν το 2018 είναι σα να κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση» και συμπλήρωσε: «Το πρώτο μνημόνιο το 2010 έγινε χωρίς να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση κανένα σχέδιο. Δεν το διαπραγματευτήκαμε σωστά. Εμείς έπρεπε να προτείνουμε στους άλλους πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να τηρούμε αυτά που λέγαμε. Και οι ευρωπαίοι όμως έχουν ευθύνες. Υπολόγιζαν στο πρώτο μνημόνιο πως η ύφεση θα ήταν 2% και τελικά ήταν 6%. Ακολουθούν πορείες που δεν αρμόζουν στην Ελλάδα».