«Χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης είναι ουτοπική επιδίωξη», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και υπενθυμίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν στόχο την βελτίωση των επιδόσεων του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο επιχειρούνται» και όχι να συνιστούν μια επιδερμική, αποπροσανατολιστική και, κυρίως, προσχηματική μεταποίηση του. Πρέπει όμως να έχουν και συνέχεια, ιδίως αυτές που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, καθώς η συνέχεια στην υπηρεσία είναι συνταγματικώς και τεχνοκρατικώς επιβεβλημένη, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαιρετίζοντας τη διήμερη εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με θέμα «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε τόσο στην έννοια της μεταρρύθμισης όσο και στη Δημόσια Διοίκηση ως τον τομέα εκείνον που έχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Τη Δημόσια Διοίκηση που πρέπει να στελεχώνεται αξιοκρατικά με όλα τα χαρακτηριστικά της «αριστείας».

«Ιδίως τα τελευταία χρόνια, μέσα στο “ομιχλώδες” τοπίο της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, συχνά καταφεύγουμε, τόσο σε θεσμικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, στην χρησιμοποίηση του όρου “μεταρρύθμιση”. Με αποτέλεσμα η αυθαίρετη γενίκευσή του να του αφαιρεί, ορισμένες φορές, την απαιτούμενη διαύγεια του πραγματικού νοήματός του», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι «η έννοια της μεταρρύθμισης δεν είναι συμβατή με την εκ βάθρων αλλαγή του αντικειμένου -θεσμικού, πολιτικού, οικονομικού κλπ- επί του οποίου επιχειρείται». «Εξίσου όμως», όπως τόνισε, «η έννοια της μεταρρύθμισης δεν είναι συμβατή με την εντελώς επιδερμική -πολύ δε περισσότερο με την καθαρώς προσχηματική ή και αποπροσανατολιστική- “μεταποίηση” του κατά τα΄ ανωτέρω αντικειμένου».