Η Επανάσταση του 1821 απέδειξε ότι κανένας δεσπότης δεν είναι αιώνιος, καμιά τυραννία δεν είναι ανίκητη, αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας κορυφαίος αγώνας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, πολιτικά δικαιώματα, μια γνήσια, μαζική, δημοκρατική επανάσταση. Θεμελιωμένη στα ιδανικά του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, στις ανάγκες και τους πόθους του λαού, υπήρξε ένα φωτεινό σημείο στο σκοτάδι της Ευρώπης της Παλινόρθωσης και της Ιεράς Συμμαχίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει.

«Η Επανάσταση του 1821 εξέπεμψε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, ενέπνευσε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να ιδρύσουν φιλελληνικές κινήσεις, αλλά και, πολλούς, να έρθουν εδώ και να αγωνιστούν, για χάρη των αξιών που εξέφραζε.

Κανένας δεν περίμενε ότι μια επανάσταση στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου και της Ευρώπης, εναντίον μιας αχανούς και πάνοπλης υπερδύναμης της εποχής, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα επικρατούσε. Κι όμως, η Επανάσταση επιβίωσε και κέρδισε. Κι απέδειξε ότι κανένας δεσπότης δεν είναι αιώνιος, καμιά τυραννία δεν είναι ανίκητη.

Σήμερα, που η βαριά σκιά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας απειλεί ξανά τα ιδανικά και τις αξίες που κινητοποίησαν τους Αγωνιστές του 1821, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να θυμόμαστε το πανανθρώπινο μήνυμα του Ρήγα και τις δημοκρατικές προτροπές της Ελληνικής Νομαρχίας. Γιατί οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια δεν σταματούν ποτέ, δεν είναι μουσειακά εκθέματα, αλλά ιστορική αναγκαιότητα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.