«Δυστυχώς, οι νέες απειλές δεν αντιμετωπίζονται με παλιά όπλα. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε νέες μεθόδους, σε νέες πρακτικές, προκειμένου να διατηρήσουμε και τη Δημοκρατία μας και την ηρεμία στον τόπο μας και στην Ευρώπη. Χρειάζεται φαντασία, σχέδιο και σεβασμός στη Δημοκρατία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στην τρομοκρατία.

Κατά τη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το Προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια και τη Λευκή Βίβλο της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τόσκας επικαλέστηκε την τοποθέτηση του επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για το τι πρέπει να γίνει, πέραν των συνεργασιών με τις ευρωπαϊκές αρχές και των διμερών συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας, επισημαίνοντας πάντως, πως η η Ελλάδα οργανώνει τις συνεργασίες της με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς υπάρχουν νοοτροπίες που επικεντρώνονται σε εσωτερικά και μόνο θέματα, υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα κι αρνήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη κι όταν υπάρχει η θέληση συνεργασίας.

Ο κ. Τόσκας έθεσε το ερώτημα αν θέλουμε μια Ευρώπη η οποία θα συνεχίζει να έχει γκέτο, σαν αυτά που δημιούργησαν τα προβλήματα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις και στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες και αλλού, με ασφάλεια για κάποιους, αλλά χωρίς ασφάλεια για τους πολλούς. Τόνισε ότι πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα προβλήματα και τα διδάγματα που εξάγονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις και τα προβλήματα ασφάλειας και να δούμε τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να διδαχθούμε κι από την ψυχραιμία που επέδειξαν – όπως έγινε στο Λονδίνο – απέναντι στην ασύμμετρη αυτή απειλή, στην τρομοκρατική αυτή ενέργεια.

«Ίσως νομίζουν κάποιοι ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται με απλές εντολές και εύκολα. Όμως δεν είναι έτσι. Λύνονται με σχέδιο και οργάνωση, με σεβασμό στις Αρχές», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Τόσκας.