Μήνυμα ότι «ιδανικό είναι το σενάριο της ουσιαστικής πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στέλνει παραμονές της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ειδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, τότε για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είπε ότι Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. «Στο πεδίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν κρίνονται οι εσωτερικές πολιτικές, αλλά, κυρίως, οι ανθρωπιστικές αρχές πάνω στις οποίες τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση να βασίζουν τις δημοκρατίες τους», ανέφερε ευρωπαίος επίτροπος. Ο ευρωπαίος επίτροπος άνοιξες την ομιλία του αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη για υπογραμμίσει ότι οι δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία.

Η κ. Αβραμόπουλος μίλησε σήμερα ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια και τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις μπορεί να κλόνισαν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά οι δημοκρατικές αρχές και ελευθερίες και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πιο ισχυρά από την τρομοκρατία. «Η έναρξη της θητείας μου συνέπεσε με τη μαζική μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΕ μπήκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, δέχτηκε επιθέσεις και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μόλις χτες τιμήσαμε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ένα χρόνο μετά από το διπλό χτύπημα. Και την ίδια ημέρα, είχαμε μια τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις αυτές κλόνισαν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών» αλλά «οι δημοκρατικές μας αρχές και ελευθερίες, η ενότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία. Οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο έγιναν σύμβολα της κοινωνίας, στην οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε. Σύμβολα αντίστασης στην τυφλή βία. Σύμβολα ενότητας και αλληλεγγύης των πολιτών», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να σημειώσει ότι «η ΕΕ, παρόλα αυτά, παραμένει ένας ασφαλής τόπος για να ασκούμε, πολίτες και κάτοικοι, το δικαίωμά μας στη ζωή» και ότι «η Ευρώπη είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Ένας ασφαλής προορισμός για όλους εκείνους, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, σε αναζήτηση μιας καλύτερης θέσης στον ήλιο».

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τη ριζοσπαστικοποίηση από τα πρώτα κιόλας στάδια» για να επισημάνει ότι «η μάχη κατά της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατικής προπαγάνδας ολοένα και περισσότερο μεταφέρεται στο πεδίο του Διαδικτύου». Γι΄αυτό, όπως επισήμανε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Internet Forum, πρωτοβουλία που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια και έχει θεσμοθετηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ταξίδευσε πριν 2 εβδομάδες στο Silicon Valey της Καλιφόρνια για να συναντήσει τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, όπως την google, την facebook, την twitter, και την youtube. «Έχουμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τις εταιρείες αυτές για ζητήματα που σχετίζονται με την κυβερνο-ασφάλεια και την κρυπτογράφηση, καθώς και σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο ποινικών ερευνών», ενημέρωσε τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ είπε ότι σήμερα, πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες και πάνω από 250 εκατομμύρια είναι σε διαρκή μεταναστευτική κίνηση και «είναι αλήθεια ότι αυτή η αθρόα και μαζική ροή μεταναστών, προκάλεσε και προκαλεί εντάσεις και αντιδράσεις».

Τα υψωμένα τείχη

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην πολιτική των κλειστών συνόρων. «Ισορροπίες διαταράσσονται. Διαφωνίες εκδηλώνονται. Κράτη αντιδρούν σχηματίζοντας συμμαχίες, που ορίζουν σύνορα μέσα στα σύνορα. Είδαμε ακόμα να ορθώνονται τείχη και συρματοπλέγματα. Πρωτόγνωρες εικόνες για τη νέα Ευρώπη, όπως τη ζούμε», είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να υπενθυμίσει «την ηθική και νομική υποχρέωση των χωρών να παρέχουν άσυλο σε εκείνους που δικαιούνται αλλά και την υποχρέωση όλων εκείνων, που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, να ακολουθούν νόμιμους δρόμους».

Η επανεγκατάσταση

Ο Επίτροπος επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η ΕΕ δημιούργησε νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη με τη διαδικασία της επανεγκατάστασης. «14.500 περίπου έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, ενώ στα πλαίσια της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου, μαζί με τη πρόταση αναθεώρησης του Δουβλίνου και άλλων στοιχείων της πολιτικής Ασύλου, έχω καταθέσει και πρόταση για θέσπιση μόνιμου πλαισίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση», ενημέρωσε τους βουλευτές ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε τη σημασία το νέο Δουβλίνο να είναι πιο ισορροπημένο και κυρίως πιο δίκαιο και τη σημασία να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό αποτελεσματικού, κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα αποτελεί μία ακόμα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Η μετεγκατάσταση

Αναφερόμενος στη μέριμνα για τη μετεγκατάσταση, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «υιοθετήθηκαν πολιτικές και σχήματα, όπως αυτά της μετεγκατάστασης. Δημιουργήθηκαν ομάδες υποδοχής από εμπειρογνώμονες στα σημεία εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εξασφαλίστηκε η απαραίτητη οικονομική, πολιτική και τεχνική στήριξη στα κράτη που δέχονταν τη μεγαλύτερη πίεση, όπως η Ελλάδα: ως αυτήν την στιγμή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα».

Για τις πολιτικές καταπολέμησης πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρθηκε και στο σχέδιο δράσης που εφαρμόζεται ήδη σημειώνοντας πάντως ότι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ολοκληρωμένης πολιτικής είναι η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, σχέδιο που προβλέπει αύξηση της χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη με τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ το 2017. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η επανένταξη των παράτυπων μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, κατόπιν της επιστροφής τους, κυρίως μέσω χρηματοδότησης ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει η προστασία και η σωστή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. «Πλέον, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην προστασία και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της, που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή αποτελεί το σύμβολο της άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης της Ευρώπης στις τρέχουσες προκλήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, πριν από περίπου ένα χρόνο, έχει ήδη αποφέρει απτά αποτελέσματα, μειώνοντας εντυπωσιακά τις ροές αλλά και τους θανάτους στην θάλασσα. «Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Είναι επωφελές για την Ευρώπη και την Τουρκία, ιδιαίτερα δε στο πεδίο, όπου συναντιούνται οι ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας, σώζοντας ζωές και διαχειριζόμενη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 3 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι «τα 3 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ, για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, δεν δίνονται στη Τουρκία, αλλά διατίθενται για να μπορεί το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες από τη Συρία να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και εκπαίδευση στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στη Τουρκία».

Συνεπώς, στο πεδίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν κρίνονται οι εσωτερικές πολιτικές, αλλά, κυρίως, οι ανθρωπιστικές αρχές πάνω στις οποίες τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση να βασίζουν τις δημοκρατίες τους.

Η ευρωπαϊκή προοπτική

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του και στον προβληματισμό για την ευρωπαϊκή προοπτική και αναφέρθηκε στα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης. «Για εμένα ιδανικό είναι το σενάριο της ουσιαστικής πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ως ‘Ελληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά. Αυτό απεφεύχθη. Και κανείς από μας δεν θέλει να το ξαναζήσει. Η πατρίδα μας ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά και συμβολικά, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι από τους ιστορικούς της πυλώνες και η γεωπολιτική της θέση είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιούμε».