«Από την στιγμή που θα δεσμευτεί η χώρα για τα επόμενα 3 χρόνια είναι ένα άτυπο 4ο μνημόνιο» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΣΚΑΪ για τη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. «Μπορούν να το ονομάσουν “χάρτα του Αλέξη”, γιατί η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει ονόματα είναι πραγματικά εντυπωσιακή» τόνισε στη συνέχεια.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με κακό τρόπο και δίνει μάχες για δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ θα έπρεπε να δώσει μάχες στα μεγάλα ζητήματα και να κλείσει νωρίτερα τη διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην καταστροφική για την ελληνική οικονομία καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι εντός της κυβέρνησης είτε δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά, είτε βαριούνται, ενώ θύμισε την προτροπή του κ. Τσίπρα στο υπουργικό του συμβούλιο να ξενυχτήσει για να κλείσει η αξιολόγηση τον Δεκέμβριο.

«Προφανώς δεν ξενύχτησαν οι Υπουργοί. Δεν βρίσκω άνθρωπο στην ευρύτερη αγορά και την οικονομία που να δικαιολογεί αυτή την καθυστέρηση και τη συμπεριφορά αυτή των υπουργών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει το Ποτάμι εάν βρεθεί αντιμέτωπο σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο οι Θεσμοί ζητήσουν από την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα νέα μέτρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος.: «Αν τα μέτρα έρθουν ξεχωριστά στη Βουλή και έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο ποια από αυτά είναι θετικά και ποια αρνητικά θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε ανάλογα» τόνισε χαρακτηριστικά αποκλείοντας όμως κατηγορηματικά την πιθανότητα να ψηφιστούν από το Ποτάμι αν φτάσουν στη Βουλή όλα μαζί σε έναν νόμο.

Σχετικά με το αν έχει εικόνα για το τι διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά. «Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του πολιτικού κόσμου, έστω και άτυπη» ανέφερε, λέγοντας στη συνέχεια ότι αυτό είναι το δράμα της χώρας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε τα λεγόμενά του λέγοντας ότι όλες οι χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, το κατάφεραν γιατί υπήρχε μια εθνική και κοινωνική συνεννόηση. «Εδώ έχουμε μαθητευόμενους μάγους που λένε “μπορούμε μόνοι μας” με αποτέλεσμα να βυθίζεται η χώρα από σκληρό μνημόνιο σε πιο σκληρό μνημόνιο».

Όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Δεν βλέπω διάθεση από τους 153 να αποχωριστούν το κράτος» εξηγώντας ότι είναι «δεμένοι» με γνωστούς, φίλους και συγγενείς που έχουν διοριστεί στον κομματικό μηχανισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος για τις συζητήσεις που γίνονται με τους Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη σημείωσε ότι αυτές είναι σε εξέλιξη. «Συζητάμε κυρίως πολιτικά ζητήματα και δευτερευόντως οργανωτικά θέματα» ανέφερε και προσέθεσε: «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων -και παλιών και νέων και νεότερων- για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα για να μην έρθουν απλώς οι προηγούμενοι υπουργοί αλλά να έρθει κάτι διαφορετικό».