Για την πορεία της Ευρώπης και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της και να στηρίξει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα. Επιτέθηκε, δε, στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία τεράστια μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει».

Για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου σχολίασε ότι ανεξάρτητα από την αθώωση από το δικαστήριο των κατηγορούμενων μοναχών, κανείς δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, όπως, επίσης, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο.

Ειδικότερα, για τη διαπραγμάτευση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Σβίγκου είπε ότι «οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μπορούν να γεφυρωθούν μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες και με πολιτική προσπάθεια». Όπως ανέφερε, το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό, «η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της» και «αυτό το οποίο έχουν υποστηρίξει και ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Σαπέν και ο κ. Ντάισελμπλουμ -με χθεσινή δήλωσή του- πρέπει να γίνει πράξη». «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Αυγούστου και το ίδιο περιμένει να κάνουν και οι υπόλοιποι. Και βέβαια η τήρηση των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να ξεφεύγει και από την τήρηση του ευρωπαϊκού μοντέλου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε μία σειρά ζητημάτων, όπως τα εργασιακά», επεσήμανε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «αυτό που υπάρχει από όλες τις πλευρές -ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση- είναι η προσπάθεια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την κατάληξη σε μία κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία».

Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ που «προσπαθεί να πιαστεί από τα πάντα για να αντιπολιτευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ», παρέπεμψε σε σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, που «έλεγε ότι παρανόμως δόθηκε το επίδομα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο», για να σχολιάσει: «Καθημερινά τα στελέχη της ΝΔ, προεξάρχοντος του προέδρου της, αντί να καταδικάζουν τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ουσιαστικά εύχονται να πιεστεί ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση και εκλιπαρούν τους Ευρωπαίους για εκλογές». Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «υπάρχει μία τεράστια μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπεδίου, η κ. Σβίγκου δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από την αθώωση από το δικαστήριο των κατηγορούμενων μοναχών -γιατί όπως γνωρίζετε για τα πολιτικά πρόσωπα είχαν παραγραφεί τα ενδεχόμενα αδικήματά τους και δεν δικάστηκαν- κανείς δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, όπως, επίσης, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο». Όπως σημείωσε, «εξάλλου, τα ίδια τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όταν είχε συγκλονιστεί όλη η ελληνική κοινωνία από την υπόθεση, είχαν μιλήσει για σκάνδαλο», «το είχε κάνει η κυρία Μπακογιάννη το 2010» και «ο κ. Καραμανλής ο ίδιος είχε πει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση».

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι «ακριβώς επειδή είχε υπάρξει τότε η αντίδραση της κοινωνίας και το θέμα το είχε σηκώσει πολύ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς εκείνη την περίοδο, αυτήν τη στιγμή η δικαιοσύνη μιλά για γη και περιουσία που παραμένει στην κατοχή του Δημοσίου».