«Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συζητήσεων για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σάββατο 25 Μαρτίου στη Ρώμη, η ελληνική κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτιστεί, έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων και κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σημειώνεται ότι από χθες το πρωί, ενώ φαινόταν ότι δεν θα λυθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, με τους θεσμούς να διαμηνύουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη, η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.