Αυλαία έπεσε σήμερα στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μετά την διετή ακροαματική διαδικασία. Μέσα σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την απόφαση του κρίνοντας αθώους τους κατηγορούμενους για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με το ελληνικό Δημόσιο. Οι δικαστές έκριναν πως από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσιου. Συγκεκριμένα, οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν «λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων». Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης ξεκίνησε ο καταιγισμός δηλώσεων, κυρίως από από το στρατόπεδο της ΝΔ.

ΝΔ

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν. Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα»

Εφραίμ

«Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αίσια έκβαση της υποθέσεως και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό». Το δικαστήριο αποφάσισε την άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων και το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός ανέστη». Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάστηκαν.

Κωνσταντίνος Καραμανλής

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Θοδωρής Ρουσόπουλος

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του. Εννιά χρόνια μετά, οι σκεπτόμενοι Έλληνες ας αναρωτηθούν για όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν τότε άκριτα να υιοθετήσουν τις αθλιότητες. Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση».

Γιώργος Βουλγαράκης

«Η υπόθεση του Βατοπεδίου, έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα. Σήμερα λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγες προσωπικές σκέψεις. Από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ. Δεν υπήρξε παρόμοια περίπτωση τόσο στυγνής πολιτικής απαξίωσης μιας διαδρομής ετών, από αντιπάλους και “φίλους”… Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος κανιβαλισμός εις βάρος πολιτικού και της οικογένειας του, παρά το ότι γνώριζαν όλοι πάρα πολύ καλά, ότι πίσω από τις κατηγορίες δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά. Στα οκτώμισι χρόνια αυτά, υπήρξε πλήθος αθωωτικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη, τις ελεγκτικές αρχές , τη Βουλή. Υπήρξαν έγγραφες δηλώσεις συγνώμης από έντυπα, τηλεδικαστές , από «κατήγορους» της γειτονιάς και το καφενείου… Κακά τα ψέματα… Η “άλλη πλευρά” έπαιξε τότε τα ρέστα της, για να απαξιώσει πρόσωπα και κυβέρνηση. Η παράταξη που υπηρέτησα χρόνια, όμως , υπήρξε πάντα φοβική και ενοχική. Δε στήριξε ποτέ τους ανθρώπους της ακόμα και αν ήξερε την αλήθεια. Αντίθετα, δε δίστασε να τους δώσει ως βορά ακόμα και από τα σκαλοπάτια του κόμματος… Δεν κατάλαβε ποτέ, ότι στο φασιστικό “υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά;” η απάντηση είναι ότι υπάρχει, όταν ο καπνός είναι δημιούργημα που υπηρετεί σκοπιμότητες. Την ημέρα της παραίτησης μου, είχα πει “…όταν ο κουρνιαχτός κατακάτσει, θα μπορέσετε όλοι να δείτε καθαρά. Τότε, δεν θα υπάρχει ούτε ένας, που αγωνίστηκε μαζί μου απ τις εποχές τις νεολαίας και δεν θα είναι περήφανος για τη συμπόρευση αυτή”. Σήμερα, είναι αυτή ακριβώς η μέρα. Θέλω μόνο να ζητήσω συγνώμη απ τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για όσα τράβηξαν όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο σύζυγος και πατέρας τους, ήταν ένας ενοχλητικά και ανεξέλεγκτα προβεβλημένος πολιτικός που έπρεπε να βγει απ τη μέση…». sdfgssghgd

Οικογένεια Πελέκη

«Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία σε βάρος ακέραιων και έντιμων προσώπων της οικογένειάς μας, τα οποία στοχοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, έχοντας σπιλωθεί και απειληθεί με βάναυση ηθική και επαγγελματική εξόντωση. Η σημερινή απόφαση της δικαιοσύνης είναι η απάντηση στα μεθοδευμένα χαλκεία και σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την αθλιότητα, η οποία πήρε, επιτέλους, τέλος. Με αυτό το αίσθημα δικαίωσης επιστρέφουμε ως οικογένεια στην κανονικότητα της ζωής που μας στέρησαν τόσο άδικα όλα αυτά τα χρόνια.Οι συκοφάντες και οι αρωγοί τους, ας αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Αν έχουν…». Στους κατηγορούμενους της υπόθεσης Βατοπεδίου περιλαμβάνονταν η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, καθώς και οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης.

Ντόρα Μπακογιάννη

«Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι’ αυτήν την υπόθεση».

Γιώργος Κουμουτσάκος

«Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου. Κατέπεσε με πάταγο η μεγάλη πολιτική σκευωρία κατά του Κ. Καραμανλή. Η ώρα αυτή της παταγώδους πτώσης της σκευωρίας του Βατοπεδίου είναι στιγμή δικαίωσης και για τον Γιάννη Αγγέλου και την οικογένειά του».

Απόστολος Τζιτζικώστας

«Σήμερα, έστω και καθυστερημένα, κατέπεσε οριστικά η σκευωρία σε βάρος του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του, την οποία υπηρέτησα ως βουλευτής. Η αλήθεια για την περιβόητη “υπόθεση” Βατοπαιδίου επιτέλους αποκαλύφθηκε και αποκαθίσταται η τιμή των ανθρώπων εκείνων που σπιλώθηκαν άδικα όλα αυτά τα χρόνια, από την άθλια και μεθοδευμένη επιχείρηση συγκεκριμένων κέντρων, που στόχο είχαν να αποσταθεροποιήσουν την τότε κυβέρνηση και να πλήξουν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα τη χώρα. Η σημερινή απόφαση της δικαιοσύνης αποτελεί ισχυρό ράπισμα σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν τη λάσπη ως πολιτικό εργαλείο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν υπόγεια πολιτικά συμφέροντα. Η ελληνική δικαιοσύνη, ακέραιη και αμερόληπτη, στάθηκε για ακόμα μία φορά στο ύψος των περιστάσεων και έφερε την αλήθεια στο φως».

Άδωνις Γεωργιάδης

«Όταν ως βουλευτής του ΛΑόΣ ακόμη είπα ότι δεν υπάρχει Σκάνδαλο Βατοπεδίου, έπεσαν όλοι να με φάνε. Σήμερα σιωπή από τους λασπολόγους».

Το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου

«Οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, ο πρώην Πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε σήμερα ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπεδίου. Από την οποία μάλλον κατάλαβε ότι δικαιώθηκε… Να επισημάνουμε στον κ. Καραμανλή ότι οι “παραπλανηθέντες Υπουργοί” του, με τη σημερινή δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται “παραπλανημένοι”, αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι – υπάλληλοι “εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές” (της δικής του δηλαδή Κυβέρνησης). Επίσης, ότι η έκταση που μεθόδευε με άκρα επιμέλεια το κυβερνητικό του επιτελείο να παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου για να ανταλλαγεί κατόπιν με πολυτελή δημόσια ακίνητα, αναγνωρίζεται με την σημερινή απόφαση ότι είναι “δημόσια”. Ότι δηλαδή με τις κυβερνητικές του μεθοδεύσεις αντηλλάγησαν δημόσια ακίνητα που χαρίστηκαν, με δημόσια ακίνητα. Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν και για όλους τους συμπανηγυρίζοντες, που σπεύδουν να μιλήσουν για φούσκα και δήθεν σκάνδαλο. Είναι θλιβερό για τους Έλληνες και τη χώρα, ότι κ. Καραμανλής, αν και πρώην πρωθυπουργός, μίλησε σήμερα ως άρχοντας της συγκάλυψης και του σκότους, μόνο και μόνο για να ρίξει εκ νέου σκιά στις δικές του ανομίες. Αυτά ως αρχή».

Νέα Δεξιά

«Η αθωωτική απόφαση για το Βατοπέδι βάζει τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες “μαύρες επιχειρήσεις” σε βάρος της τότε εκλεγμένης κυβέρνησης, του Κώστα Καραμανλή. Τα τερατώδη ψέματα όμως που διακινήθηκαν για την υπονόμευση της κυβέρνησης, έκαναν την δουλειά τους κι η αλήθεια έρχεται πια σαν υποσημείωση από τα ατιμώρητα ΜΜΕ, που τότε έκαναν σημαία και πρωτοσέλιδα το ψέμα».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Αυλαία σήμερα για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μετά από ακροαματική διαδικασία δύο ετών. Μέσα σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την απόφαση του κρίνοντας αθώους τους κατηγορούμενους για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων με το ελληνικό δημόσιο. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε εισηγηθεί την αθώωση και των 14 κατηγορουμένων και αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο δημόσιο. Οι δικαστές έκριναν πως από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσιου. Συγκεκριμένα, οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης τους τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν «λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων». Σε δήλωση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου, Σάκης Κεχαγιόγλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δικαστική απόφαση . «Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια. Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία» τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου. «Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες» υπογράμμισε σε δήλωση του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση Βατοπεδίου. «Η σημερινή ομόφωνη αθωωτική αποφαση όλων των κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει οτι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει εστω και την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες» τόνισε σε δήλωση του ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Στεφανάκης και συμπλήρωσε «δηλώνω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επι μια 10ετία». Από την πλευρά του ο συνήγορος Αντώνης Φούσας χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση «ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους» . Όπως επισήμανε «στέλνει τέσσερα ηχηρά μηνύματα:

  1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.
  2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από το λαό Κυβέρνησης.
  3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.
  4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπεδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό»

Και κατέληξε: «Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία». «Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι» είχε πει στην απολογία του ο ηγούμενος Εφραίμ ο οποίος μαζί με το μοναχό Αρσένιο και άλλους 12 κατηγορουμένους κλήθηκαν να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας, ψευδείς βεβαιώσεις, ψευδορκία αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Μεταξύ των κατηγορουμένων η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη, ο αδελφός της, Δημήτρης και ο πατέρας της, Διονύσης Πελέκης, δικηγόροι και οι δύο. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη. Κατηγορούμενοι ήταν και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.