Στην αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα για τα μέτρα μετά το 2019 προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019.

Μάλιστα ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα.

Ο κ. Σαπέν μίλησε για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κάνουν παντού, όπου πάνε οι τεχνοκράτες του.

Τέλος, προειδοποίησε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως το ΔΝΤ.

Ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης».

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

Διαψεύδει αξιωματούχος του ΔΝΤ τον Σαπέν

Στην διάψευση των δηλώσεων του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ότι το ΔΝΤ ζητά από την αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα μετά το 2019 προέβη το Ταμείο.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση.