Παράθυρο εξαίρεσης για τις βουλευτικές συντάξεις αποκαλύπτεται στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Οι συντάξεις των αιρετών (βουλευτών και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών) βρίσκονται σε κενό νόμου, γιατί δεν προβλέφθηκε ρητώς η υπαγωγή των προσώπων αυτών στις νέες ρυθμίσεις.

Δεν έχει προβλεφθεί ειδική διάταξη που να ρυθμίζει τον τρόπο υπολογισμού με εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και αν θα έχουν τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των λοιπών συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά του που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά στις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.

Το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Απαριθμούνται, λοιπόν, όλες οι κατηγορίες, πλην μίας: των αιρετών της Βουλής και των ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού.