Σε κλοιό πιέσεων παρουσιάζουν οι Financial Times τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο.

Όπως γράφει η εφημερίδα ο Τραμπ προτείνει μειώσεις 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση που δίνουν οι ΗΠΑ τα επόμενα τρία χρόνια σε πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό κριτικής στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε δύο κορυφαίες θέσεις στο αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο πιέζουν να πάει ένα βήμα παραπέρα. Θέλουν να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ την εξουσία σε αυτούς τους θεσμούς, υιοθετώντας σκληρή γραμμή, και να αντιταχθούν σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Μια ρύθμιση που εισήγαγε την Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Michigan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση.

«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε.

Ο κ. Huizenga, ο οποίος έχει επικρίνει έντονα εδώ και χρόνια την ανάμειξη του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας, τόνισε πως το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά μέλη του, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του.

«Το ΔΝΤ δεν είναι ένα fund για να διασώζει πολιτικά κόμματα στα κράτη-πιστωτές, ούτε πρέπει να είναι κατώτερος εταίρος για εξωτερικούς οργανισμούς που δεν είναι αφοσιωμένοι στο να κάνουν τη δουλειά τους», υπογράμμισε. «Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να θωρακίσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, έχει παρατείνει την ταλαιπωρία της Ελλάδας και έχει αναβάλει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, που θα πρέπει να παρθούν έτσι κι αλλιώς».