Τους άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, αναλύει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, εμβληματικό μέτρο είναι τα σχολικά γεύματα. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το μέτρο είναι σημαντικό, γιατί στοχεύει στην απεχθέστερη και βλαπτικότερη πλευρά της παιδικής φτώχειας, τον υποσιτισμό, καθώς και στη σχολική διαρροή και τη μειωμένη σχολική απόδοση, που παρατηρείται ιδιαίτερα σε φτωχά παιδιά.

«Ένα δεύτερο μέτρο», όπως σημειώνει, «είναι η δωρεάν πρόσβαση παιδιών από φτωχές οικογένειες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς». «Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι μεγάλες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου δηλώνει ότι, σύντομα, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού της υιοθεσίας και περιγράφει τις αλλαγές που προωθούνται. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι στόχος είναι να επιταχυνθεί εξαιρετικά η διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής, γιατί κάθε μέρα που περνάει ένα παιδί σε ίδρυμα ή σε κακοποιητικό περιβάλλον είναι εις βάρος του. «Με το νέο νόμο»- προσθέτει -«θα θεσπιστούν εθνικά μητρώα για όλους τους συμβαλλόμενους σε αυτές τις διαδικασίες».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κάνει αναφορά και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν εγκριθεί 159.614 αιτήσεις για 366.000 ωφελούμενους, δηλαδή κάτι περισσότερο από 50% του συνολικού αριθμού των ωφελουμένων, που είχε υπολογιστεί ότι θα μετάσχουν μέχρι το τέλος του 2017. «Το πρόγραμμα εξελίσσεται, λοιπόν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό» σχολιάζει.

Σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί εγείρουν θέμα για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, το 2018, η κ. Φωτίου απαντά ότι η αμφισβήτηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 δεν υπάρχει πλέον κι έτσι δεν διεξάγεται σήμερα τέτοιου είδους συζήτηση.