Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά παρουσιάστηκαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται «το σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο για όλους», κίνητρα για τους νέους αγρότες, κατοχύρωση του δικαιώματος των νέων στην άθληση, και το πέρασμα από το brain drain στο brain gain -το τελευταίο, ειδικότερα, είχε θιγεί και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΚΥΣΚΟΙΠ., σε συνεργασία με το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορου Βερναρδάκη, και το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού, θα ολοκληρώσουν τη Στρατηγική, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «τα δύο τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικές προσπάθειες για τη νεολαία, υπάρχουν όμως ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, αλλά και για να τεθούν οι βάσεις ώστε οι νέοι άνθρωποι βρεθούν στην πρώτη γραμμή ανασυγκρότησης του τόπου. Τα βήματα αυτά όμως είναι επιτακτικό να γίνουν στο πλαίσιο μιας συνολικής, προοδευτικής στρατηγικής για τη νέα γενιά, που θα έχει το χαρακτήρα εθνικού σχεδίου μακράς πνοής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας και οριστικής εξόδου της από την κρίση χρειάζεται και πρέπει να είναι καθοριστικός. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη νέα γενιά αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Οι νέοι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε.

«Στα χρόνια των Μνημονίων και της λιτότητας, η νεολαία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, βιώνοντας συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτισμικής κρίσης. Η προσέγγιση των προβλημάτων των νέων υπήρξε κατά βάση μη συγκροτημένη, αποσπασματική, όχι στοχευμένη και συνήθως αναποτελεσματική.

Για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση του διυπουργικού συντονισμού, η υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, πάντα σε διαβούλευση με την κοινωνία και τους νέους ειδικότερα» σημειώνεται.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο ΚΥΣΚΟΙΠ παρουσιάστηκαν τα σχετικά πεπραγμένα των αρμόδιων Υπουργείων και εγκρίθηκαν τα σχέδια δράσης τους για το επόμενο διάστημα. Τα σχέδια δράσης ανταποκρίνονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για το Growth Strategy και την αλλαγή οικονομικού παραδείγματος που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη που θα είναι περιεκτική καταπολεμώντας τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς.

Ειδικότερα, οι τομείς προτεραιότητας που παρουσιάστηκαν για την Ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Νέα Γενιά είναι:

  • Εκπαιδευτικό σύστημα
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση
  • Εργασία
  • Κοινωνική ένταξη
  • Πολιτισμός και αθλητισμός.

Εισηγήσεις για τους ανωτέρω τομείς πραγματοποίησαν οι υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, οι αναπληρωτές υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου και Παιδείας, Ερευνάς & Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Τάκης Κορκολής και ο γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.