Ένας είναι ο δρόμος της υπέρβασης της κρίσης, αυτός εντός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην παρέμβασή του πριν από λίγο ώρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τόνισε μάλιστα την ανάγκη ενός νέου αφηγήματος που θα έχει τρία σκέλη: «Πρώτον, το κοινό ευρωπαϊκό αφήγημα. Όσοι είμαστε αταλάντευτα ευρωπαϊστές διεκδικούμε εδώ και τώρα αλλαγή πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ενοποίηση όλων των τομέων πολιτικής. Μία Ευρώπη που θα δίνει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Για να μην επικρατήσουν Ευρωπαίοι Τραμπ πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη να είναι αποκομμένες από τα προβλήματα της κοινωνίας.

Δεύτερον, το εθνικό αφήγημα της συνεννόησης. Στην χώρα μας απαιτείται επιτέλους εθνική συνεννόηση και όχι διχαστικές λογικές και μία κομματική αντιπαράθεση που έρχεται από το παρελθόν. Για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν πολιτικό κόστος και απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Τρίτον, το νέο σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα. Ο προοδευτικός πόλος, η κεντροαριστερά να γίνει ισχυρή με ενότητα και ανανέωση. Ισχυρή αριστερή σοσιαλδημοκρατία χωρίς αυταπάτες, λαϊκισμούς και ιδεοληψίες. Στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία εντάσσεται στον χώρο της αριστεράς, στην Γερμανία ο Σουλτς επιδιώκει μία προοδευτική σοσιαλδημοκρατία με κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικές αναφορές. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα χρειάζεται ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα για να ηττηθεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα συνεκτικό, προοδευτικό, αριστερό, με κοινωνικές αναφορές. με σύγχρονες θέσεις για ένα αναπτυξιακό κράτος, χωρίς μία επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας και με μία ιδιωτική οικονομία με κανόνες ανταγωνισμού που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας. Η νέα σοσιαλδημοκρατία δεν θα είναι στρατηγικός εταίρος αλλά θα είναι στρατηγικός αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης της χώρας μας, της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα είναι μία κανονική χώρα της ΕΕ με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέναντι στη συντηρητική παράταξη, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με αιχμηρό τρόπο επέκρινε την τακτική της κυβέρνησης και τις επιλογές του κ. Τσίπρα επισημαίνοντας: «Όπως λέει αυτές είναι ιδεοληψίες δήθεν ουδέτερων τεχνοκρατών! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει έχει την κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει την κρατική εξουσία! Αυτή όμως είναι μία επικίνδυνη αντίληψη για την ίδια τη δημοκρατία μας. Ταυτοχρόνως, ενώ η χώρα χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσίπρας ορίζει τον κ. Φλαμπουράρη και το e-mail του ως τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας!»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε «δεν αξίζουν στη χώρα μας και στη νέα γενιά! Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κάψει και την αριστερά και τη νέα γενιά.
Απαιτούνται εδώ και τώρα ρηξικέλευθες αλλαγές. Και προφανώς για να γίνουν χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Απαιτείται ωστόσο και ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και πολιτικές πρακτικές. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», κατέληξε.