Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σύντομα σε εκλογές καθότι δεν θα αντέξει τη δημοσκοπική φθορά που υφίσταται, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αποστολή στους Δελφούς: Γιώργος Λαμπίρης

Ο κύριος Λεβέντης αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου τομέα, ζητώντας την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την απομάκρυνση όσων δεν πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπίσει το κράτος.

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να μείνει η κυβέρνηση θα τα υπογράψει όλα. Όπως ο σκίουρος για ν’ ανέβει στο δέντρο κόβει τα νύχια του».

«Στη συνέχεια ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τα μέτρα που έχει υπογράψει. Διαφωνώ επί των μέτρων γι’ αυτό και δεν θα ψηφίσει η Ένωση Κεντρώων ούτε τα μέτρα, ούτε τα αντίμετρα. Δεν γίνεται να κουκουλώνεις τις παθογένειες κάτω από το χαλί».

Στην Ελλάδα μπερδεύουμε τα μέτρα με τις μεταρρυθμίσεις. Μέτρα είναι αυτά που λαμβάνονται στο γόνατο για προσωρινή αντιμετώπιση καταστάσεων. Μεταρρύθμιση είναι κάτι που αφορά στην εξοικονόμηση μιας μόνιμης δαπάνης με μόνιμο τρόπο. Είναι επίσης να παράγει κανείς μόνιμα. Να δημιουργεί μία κυβέρνηση ένα μόνιμο έσοδο από τον ορυκτό πλούτο», συμπλήρωσε.

«Έκαναν οι συντεχνίες απεργία και το κράτος έκανε πίσω»

Μεταξύ άλλων ο κύριος Λεβέντης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. «Μία άλλη μεταρρύθμιση είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Για να ανοίξει κάποιος περίπτερο πρέπει να πάρει άδεια από ανάπηρο και για να πάρει ταξί άδεια από ήδη υπάρχοντα ιδιοκτήτη. Κάθε φορά που πήγαινε το κράτος να επέμβει έκαναν οι συντεχνίες απεργία και το κράτος έκανε πίσω».

«Επιμένω ότι στους δήμους και στις ΔΕΚΟ υπάρχει αργομισθία. Χρειάζεται αξιολόγηση σε βάθος δεκαετίας. Να ξεκινήσουμε από τον προϊστάμενο και τον υπάλληλο έως και τον πολίτη και να φτιάξουμε έναν φάκελο για τον καθένα. Εάν ο φάκελος πληροί τα προσόντα του κράτους να μείνει, αλλιώς να απομακρυνθεί. Κάθε κακός υπάλληλος κάνει και τους καλούς να μη δουλεύουν. Αυτό που θέλουμε είναι να επιβραβεύσουμε τους ευσυνείδητους», τόνισε.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον τόνισε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και επισήμανε: «Ωστόσο ο Τσίπρας θα έχει μπροστά του εμπόδια όπως τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ταυτόχρονα θα έχει πρόβλημα και η Ν.Δ., η οποία έχει ψηφίσει όλα αυτά που γίνονται τώρα. Εάν ψηφίσει μόνο μερικά από τα μέτρα τώρα, θα δείξει ανευθυνότητα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν πει ένα συνολικό όχι θα έχει πρόβλημα ούτως ή άλλως γιατί επί του ιδίου σχεδίου θα κυβερνήσει», συμπλήρωσε.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών σημείωσε: «Βλέπω γρήγορα εκλογές γιατί ο Τσίπρας θα γκρεμίζεται δημοσκοπικά. Ο Τσίπρας οδηγείται εκεί που οδηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Στο 3% και στο 4%. Με κλεισμένη την αξιολόγηση και ακόμα και αν ψηφιστούν όλα στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές. Εξάλλου δεν την πιστεύουν αυτή την πολιτική που ακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη θεωρούν Δεξιά. Να κάτσουν να γίνουν 3% μόνο και μόνο για να μείνουν στη Βουλή. Τώρα εάν κάνει εκλογές, μπορεί να πάρει ένα 20% – 22%. Εάν κάτσει να πιει το κώνειο μέχρι τέλους θα γίνει σαν τη Γεννηματά».