Σκληρή κριτική για την ηγεσία της ΝΔ για το «όχι» που αποφάσισε να πει στο σύνολο των νέων μέτρων, άσκησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας «τζάμπα μαγκιά» τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το «όχι» της ΝΔ που προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε πως πρόκειται για στάση εκ του ασφαλούς με δεδομένο ότι η συμπολίτευση διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όταν ήταν εκείνος πρόεδρος της ΝΔ το κρίσιμο Σεπτέμβρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε πλειοψηφία και υπήρχε κίνδυνος Grexit σε περίπτωση που δεν έλεγε «ναι» στη συμφωνία. «Τώρα είναι τζάμπα-μαγκιά να λες όχι», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η στάση του έχει δικαιωθεί.

Ο κ. Μεϊμαράκης πήρε, όμως, αποστάσεις και από τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη κατά κάθε συνομιλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε στην εθνική συνεννόηση. Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε την πρότασή του για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

«Σήμερα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015. Τότε ο Τσίπρας δεν είχε την πλειοψηφία. Είχε χάσει πολλούς βουλευτές. Τώρα όμως, κάνεις τον μάγκα εκ του ασφαλούς και λες ότι δεν τα ψηφίζω. Αν είχες όμως 145 βουλευτές; Αν η χώρα μπορεί να έβγαινε από το ευρώ; Τότε τί θα έκανες;», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κληθείς να σχολιάσει την τακτική του κόμματός του.

Χαρακτήρισε, ακόμη, «άποψη εκ του ασφαλούς» την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την επικείμενη ψηφοφορία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα θα ψηφιστούν με την απλή πλειοψηφία των παρόντων και άρα δεν θα υπάρξει θέμα καταψήφισής τους. Ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής:

«Κι εγώ στον Σαμαρά τηλεφωνούσα πριν αναλάβει ο Τσίπρας, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δεν έχουμε μια περίοδο ευμάρειας, πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είμαστε σε περίοδο κρίσης, φτώχιας, δυστυχίας. Δεν πρέπει να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση; Αφού έριξε ο Παπανδρέου τον Καραμανλή και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο, και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας, τί γίνεται τώρα; Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά, ή η πολιτική Μητσοτάκη, αν έρθει; Εγώ λοιπόν έλεγα, “πάμε παρέα, να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε κάποιοι”».

Ο κ. Μεϊμαράκης, επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η πολιτική συνεννόηση για αυτόν δεν είναι μία ευκαιριακή άποψη, πολύ περισσότερο, που αυτό έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες και κατάφεραν να βγουν από την κρίση αν και στην Ελλάδα οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν μέτρα μέχρι και μετά το 2020.

«Εγώ την πίστευα την πολιτική της συνεννόησης για τα ζητήματα της κρίσης. Για εμένα είναι στρατηγικής σημασίας αυτή η πολιτική και μάλιστα εγώ εκπαιδεύτηκα σε αυτήν την πολιτική», είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «Ήμουν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ που παρέλαβε με μονοψήφιο ποσοστό τη ΔΑΠ και την παρέδωσα πρώτη δύναμη. Την άνοιξα. Ήμουν γραμματέας του κόμματος και έβαλα την κοινωνία μέσα στο κόμμα και έβαλα δημάρχους, τριτοβάθμιες οργανώσεις, το άνοιξα το κόμμα. Ήμουν πρόεδρος της Βουλής, σε μια περίοδο, που για πρώτη φορά τρικομματική κοινοβουλευτική ομάδα στήριζε κυβέρνηση και εκπαιδεύτηκα σε αυτά. Άρα είναι μια πολιτική που την πιστεύω δεν είναι μια ευκαιριακή θέση. Πάντα όμως στα κόμματα υπάρχουν και δύο αντιλήψεις. Εκείνων που θέλουν να συσπειρώνουν το 5% και καθηλώνουν τα κόμματα εκεί και η άποψη εκείνων που θέλουν να τα ανοίξουν αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα. Και λέω λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας μια περίοδο δυστυχίας, μια περίοδο φτώχειας, ήρθε ο Τσίπρας το 2015. Την ίδια πολιτική δεν εφαρμόζει; Αυτή θα εφαρμόσουμε και εμείς άμα τα υπογράψει κιόλας. Αφού ήρθες, αφού πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα, αφού οι ξένοι σε θέλανε, που δεν θέλανε εμάς, μπορείς να τα πάρεις με πιο ειρηνικό τρόπο. Και επειδή είσαι και λίγο αριστερούλης, σε ένα δύο τρία θέματα μπορούμε να πάμε παρέα, στα πρωτογενή πλεονάσματα κ.λπ. Αυτή ήταν η πολιτική μου αντίληψη και αυτή η πολιτική είναι που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη».

«Το 2015, ο Τσίπρας δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία. Θα πηγαίναμε στα βράχια. Εκτός ευρωζώνης. Τώρα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι μάγκες του “δεν ψηφίζω” είναι τζάμπα.

Το 2015, η ΝΔ πήρε ομόφωνα την απόφαση για την στάση που θα τηρούσε στην ψηφοφορία, και μάλιστα ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν ο εισηγητής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μπορεί το 2015 η ΝΔ να είχε πάρει άλλη απόφαση αν είχε ο Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και σημείωσε:

«Για μένα είναι βασική αρχή, η πολιτική συνεννόηση. Την υπηρέτησε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη. Αυτή τη στιγμή φταίει και ο Τσίπρας που δεν υπάρχει πολιτική συνεννόηση διότι έπρεπε να έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες γι’ αυτό».