Η κυβέρνηση ήδη από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προέταξε την ανάγκη τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» επεσήμανε πως «Από το πολλά μέτρα λιτότητας και το Grexit φτάσαμε σήμερα να βλέπουμε μια μετατόπιση των μεγάλων δυνάμεων στη λογική του συμβιβασμού».

Ο κ. Φάμελλος, αναφερθείς στη διαπραγμάτευση, σημείωσε: «Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και είμαστε σε αναμονή της επικαιροποίησης των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα απαιτηθεί […] Εμείς εδώ είμαστε. Ας ελέγξουν τα στοιχεία, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Ο αν. υπουργός υπενθύμισε ότι ακόμα και η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόθεσή μας είναι από το 2019 να υπάρξει δικαιότερη ρύθμιση οφειλών – εισφορών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή των επιβαρύνσεων στην κοινωνία και στην αγορά. Εκτίμησε, δε, ότι η επίτευξη των στόχων και η υπερκάλυψή τους δίνει πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην κοινωνία.

Σχετικά με δηλώσεις αξιωματούχων περί συμβιβαστικής λύσης, ο κ. Φάμελλος σχολίασε: «Συμβιβασμός σημαίνει σεβασμός στη δουλειά του κάθε κράτους και σεβασμός στη δουλειά που έχει γίνει. Συμβιβασμός σημαίνει και σεβασμός στα κείμενα που έχουν υπογραφεί και να μην μπαίνουν από το παράθυρο μέτρα και απαιτήσεις».

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της, υποστηρίζοντας ότι έχει εγκλωβιστεί σε στρατηγικό αδιέξοδο, μετά και τα αρνητικά -όπως είπε- αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ενώ χρέωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση «διαρκή άρνηση απέναντι σε κάθε τι καλό συμβαίνει στη χώρα».

Σε ερώτηση για τους δασικούς χάρτες απάντησε ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο ξεκίνησε να νομοθετείται από το 1998, ενώ τόνισε ότι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Στο δάσος δεν αναπτύσσουμε καμία εμπορική δραστηριότητα και δεν χτίζουμε». Πρόσθεσε πως κάθε φορά που επιχειρείται να γίνουν οι δασικοί χάρτες, αναδεικνύονται οι κακοδαιμονίες της χώρας. «Κανείς δεν μπόρεσε να βάλει τάξη, εμείς πρέπει να το λύσουμε» συμπλήρωσε και σημείωσε πως «η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν δημιουργεί θέμα ιδιοκτησίας, αλλά αποκαθιστά (αδικίες) και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να χρησιμοποιούν εκτάσεις για την παραγωγή τους». Υπογράμμισε ότι τα δάση προστατεύονται από το Σύνταγμα και η προστασία τους δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχει ήδη ζητήσει να παραστεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και να ενημερώσει τους δημάρχους για το νομοθετικό πλαίσιο των δασικών χαρτών, ενώ ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευθεί νέα εγκύκλιος, μέσω της οποίας δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του πολίτη με το τέλος αντιρρήσεων.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε επιτυχία για τη χώρα τη δημιουργία Ταμείου που αφορά το εμπόριο δικαιωμάτων ρύπων και το οποίο δίνει στην Ελλάδα προίκα 20 δισ τόνους διοξειδίου του άνθρακα. «Το συγκεκριμένο Ταμείο θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε τις υποθαλάσσιες συνδέσεις των νησιών και τη μείωση του κόστους ενέργειάς τους […]. Η πολιτική μας είναι προσανατολισμένη στο να οδηγηθούμε το 2030 σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα» είπε.