Τι επιπτώσεις που θα έχουν για τον απλό κόσμο, τα μέτρα που θα επιβληθούν, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Ν. Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας.

Συγκριμένα δήλωσε πως είναι αδιανόητο «να πανηγυρίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες για το ότι ήδη ζούμε το τέλος της λιτότητας και χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ να ζητούν να επιβληθούν μέτρα, τα οποία προφανώς δεν είναι πάνω από ένα ευρώ, που έλεγε ο πρωθυπουργός, αλλά θα στοιχίσουν κάποια δισεκατομμύρια εις βάρος εκείνων των ανθρώπων που αποτελούν τις πιο ευαίσθητες, από πλευράς φτώχειας, κοινωνικές ομάδες».

«Αυτά τα πράγματα δεν συμβαδίζουν», τόνισε και προσέθεσε: «Πρέπει κάποια στιγμή να βγούμε και να πούμε, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί την αλήθεια και στο λαό και στην αντιπολίτευση. Με το να κρυβόμαστε πίσω από λόγια, τα οποία είναι διάτρητα δεν προσφέρουμε καμία υπηρεσία ούτε στη δημοκρατία, κυρίως όμως δεν προσφέρουμε καμία μα καμία υπηρεσία σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που υποτίθεται ότι θέλουμε να προστατεύσουμε. Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει».

Ερωτηθείς για το πού μπορούν να φθάσουν χρονικά τα «βήματα» της διαπραγμάτευσης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε φθάσει αρχές Μάρτη, έχουμε φθάσει στην άνοιξη -τότε που έλεγε ο κ. Τσακαλώτος εάν φτάσουμε στην άνοιξη και δεν έχει τελειώσει η αξιολόγηση καήκαμε- ουσιαστικά δηλαδή έχουμε αρχίσει να τσουρουφλιζόμαστε και εν τούτοις προχωράμε στην αξιολόγηση που, απ’ ό,τι λέγεται, μπορεί να φθάσει και τον Απρίλη και τον Μάη, δηλαδή μπορεί να συμπέσει με την έναρξη της προθεσμίας για την τρίτη αξιολόγηση».

Σε ερώτηση για τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών, ο κ. Τζαβάρας σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «θα περίμενα αφού την προέβαλαν τόσο πολύ οι κυβερνητικοί παράγοντες να την έχουν εκμεταλλευτεί επ’ ωφελεία της Ελλάδας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Τελικώς όμως βλέπω ότι απ’ όλη αυτή την κόντρα όχι μόνο βγήκε νικητής το ΔΝΤ, αλλά ήδη, απ’ ό,τι είδατε, έχει και το πάνω χέρι. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι αυτή που άρχισε το χορό των διαπραγματεύσεων και των απαιτήσεων. Άρα, λοιπόν, εδώ μονίμως κάνουμε λάθος επιλογές, αναδεικνύουμε λάθος καταστάσεις και κυρίως αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι δεν έχουμε στο μυαλό μας να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση κατά τρόπο που να συμφέρει την κοινωνία, την οικονομία και τη δημοκρατία».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τζαβάρας διατύπωσε την απορία του «για τον τρόπο, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αποδεχθεί όλοι εμείς να ενημερωνόμαστε με non papers», σημειώνοντας πως «κάποια στιγμή, πρέπει πράγματα τα οποία έχουμε αποδεχθεί αυτονοήτως να τα βάλουμε στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου και να τα στιγματίσουμε σαν απαράδεκτες πρακτικές ενημέρωσης, που πλήττουν πρώτα απ’ όλα τη δημοκρατία και τη λειτουργία του δημοσίου διαλόγου».

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι «θέματα που έχουν έντονο εθνικό χαρακτήρα -και ένα τέτοιο είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία- θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη περίσκεψη και κυρίως με περισσότερη σωφροσύνη».

Τέλος, προσέθεσε πως «εμείς δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και δεν πρέπει, προς Θεού, να δίνουμε λαβή για να εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο έστω κι αν, όπως πολύ ορθά είπατε, ο σκοπός του είναι να φτιάξει ένα κλίμα εχθρικό απέναντι στην Ελλάδα και άρα να δώσει τροφή στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους που λειτουργούν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Θεωρώ ότι σ’ αυτά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».