«Κακομαθημένο παιδί» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσλογλου τον Πάνο Καμμένο λίγες ώρες μετά την σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις χθεσινές του δηλώσεις, αλλά και την τοποθέτηση του έλληνα υπουργού Άμυνας.

«Ξέρουν καλά τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός», τονίζει σύμφωνα με το Anadolu ο τούρκος ΥΠΕΞ, σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο τον κ. Καμμένο. «Αν μην δοκιμάζουν την υπομονή μας», λέει.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο Anadolu, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Αττάλεια ο Μ. Τσαβούσογλου είπε: «Δίνουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σε διάφορα θέματα, για το θέμα νησιών στο Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, το FIR κτλ, σκεφτόμαστε διαφορετικά (έχουμε διαφορετικές θέσεις). Αλλά γι αυτά έχουμε μηχανισμούς, διερευνητικές επαφές. Αυτό το κάνουμε για να μην κλιμακώνεται η ένταση. Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού (Πάνος Καμμένος), κάνει συνεχώς βήματα που δοκιμάζουν την κατανόησή μας. Προκαλεί. Μας λένε ”κατά βάθος είναι καλό παιδί, μην δίνετε σημασία (ας το παραβλέψουμε)”. Ναι αλλά μέχρι πού θα πάει; Τον πήρατε αναγκαστικά στην κυβέρνηση (συνασπισμού), κι εμείς να παραβλέπουμε; Κι η υπομονή μου έχει όρια. Δεν είναι ανεξάντλητη. Δείχνουμε ωριμότητα αλλά…Γι αυτό επειδή κάποια πολιτικά πράγματα είναι μεταξύ μας δεν θέλω να τα πω. Βασικά γνωρίζουμε ότι και η νυν κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό το κακομαθημένο παιδί που είναι υπουργός…Τι θα γίνει λοιπόν; Θα ανεχόμαστε τους κακομαθημένους; Η δουλειά μας είναι να απασχολούμε αυτούς; Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο γείτονες. Αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχουν και προβλήματα. Έχουμε και την βούληση για την επίλυσή τους. Στην ιστορία είχαμε πολέμους… Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Οι δικοί μας πάνε στην Ελλάδα, στα ελληνικά νησιά και οι Έλληνες έρχονται στην Τουρκία. Όταν το παρατηρούμε, έχουμε πολλά κοινά, αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δεν μπαίνουμε σε μια κούρσα με τέτοια λογική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη ισχύος. Το τι μπορεί να κάνει ο τουρκικός στρατός όταν πρέπει, το ξέρουν καλύτερα εκείνοι. Η κυβέρνηση. Να τα πουν (εξηγήσουν) και σε εκείνο το κακομαθημένο (παιδί) και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας» ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέα Ρομπόπουλο.

Ο Πάνος Καμμένος ανέφερε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «ας πατήσουν οι Τούρκοι το πόδι τους σε ελληνικό νησί, να δούμε πως θα φύγουν μετά», με τον κ. Τσαβούσογλου να τον κατηγορεί ότι «εμποδίζει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Καμμένος σε Τσαβούσογλου: Ας πατήσουν το πόδι τους στα Ίμια, να δούμε πως θα φύγουν

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό νησί. Θα αντιμετωπιστούν. Ας πατήσουν, αλλά μετά να δούμε αν θα φύγουν από εκεί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο Πάνος Καμμένος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «κάθε αεροπλάνο που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, κάθε πλοίο που παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα αντιμετωπίζονται».

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται. Να ξέρει ο κ. Τσαβούσογλου ότι τώρα πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης και ΥΠΕΞ ο Πάγκαλος που προσχώρησε και στη ΝΔ. Τώρα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς και υπουργός Άμυνας εγώ. Τώρα τις σημαίες δεν τις παίρνουν οι αέρηδες».

Θερμό επεισόδιο Κοτζιά – Τσαβούσογλου για τα Ίμια

Σκληρή απάντηση επιφύλασσε το υπουργείο Εξωτερικών στην προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε πως «αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε».

«Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας. Ο καθείς και το μέτρο του», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων, όπως τα Ίμια και το Κυπριακό, τα οποία έθιξε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Αν το καθήκον του Τούρκου αρχηγού ήταν να ανέβει στα Ίμια θα το είχε κάνει. Μην ξεχνάμε ότι εμείς πατήσαμε το πόδι μας όπου χρειάστηκε», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Όσον αφορά τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, στην έκδοση των οποίων το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε «όχι» ο κ. Τσασούβογλου είπε: «Η Ελλάδα εμποδίζει τη δίωξη των προδοτών για τα εγκλήματά τους. Αυτό δεν σημαίνει καλή γειτονία και φιλικές σχέσεις». Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει επαναλειμμένα την έκδοσή των 8, υποσχόμενη ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη

«Αυτό δεν μας εκπλήσσει» συνέχισε σχολιάζοντας ότι ο επικεφαλής του τουρκικού PKK «είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα».