«Η ενεργοποίηση του μηχανισμού επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εισαγωγή της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των οξυμένων ανισοτήτων που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο της εργασίας από το 2010 και μετά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της σε συνέδριο, που συνδιοργάνωσαν, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Την υποστήριξή της στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξέφρασε, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Γιασμίν Φαχίμι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση της ανισότητας στις ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές, αλλά και στις προοπτικές ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο των εργασιακών σχέσεων.

Η κ. Αντωνοπούλου, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και ανισότητες: Η πολιτική σκοπιά και προοπτική», τόνισε ότι η βασική πηγή των εργασιακών ανισοτήτων είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας. Επανέλαβε δε, ενώπιον των ομολόγων της, την πρότασή της για εξαίρεση από τα πρωτογενή πλεονάσματα των κονδυλίων που προορίζονται για την υποστήριξη των ανέργων σε χώρες όπου τα ποσοστά ανεργίας ή τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας ξεπερνούν κατά 3% τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.