Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τη στάση του ΔΝΤ, καθώς μετά τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ, στη σκακιέρα ήρθαν να προστεθούν νέα ζητήματα.

Ο Πολ Τόμσεν «πετάει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και επαναφέρει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα «είναι πρόβλημα της Ευρώπης»

Το μήνυμα στην ανάρτηση στο blog του Ταμείου από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μόρις Ομπσφελντ, τον επικεφαλής για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου, Σον Χέιγκαν, είναι ξεκάθαρο.

Το ΔΝΤ  «πετάει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και επαναφέρει το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αν και η ανάλυση, με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας το Κρατικό Χρέος: Η άποψη του ΔΝΤ», αφορά γενικότερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους τους, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες αναφορές στο θέμα της Ελλάδας. Ειδικότερα, φωτογραφίζεται η ανάγκη να εξειδικευθούν από την Ευρώπη γρήγορα τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι που τίθενται για τα πρωτογενή πλεονάσματά της.

«Για να ολοκληρώσουμε, όταν τα κρατικά χρέη δεν είναι βιώσιμα και εφόσον δεν είναι διαθέσιμη δωρεάν χρηματοδότηση, τα μόνα μέσα για να βελτιωθεί μία κακή κατάσταση είναι κάποιος βαθμός ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με ένα ισχυρό αλλά αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής», αναφέρουν τα στελέχη του ΔΝΤ, προσθέτοντας: «Το να υποκρίνεσαι ότι μπορούν να αποπληρωθούν χρέη που δεν είναι εξοφλήσιμα, το μόνο που κάνεις είναι να εξασθενίσουν οι προσπάθειες προσαρμογής της χώρας που έχει το χρέος, οδηγώντας τελικά όλα τα μέρη σε μεγαλύτερες απώλειες από ότι αν είχαν αντιμετωπίσει γρήγορα τα γεγονότα».

«Μπορεί να υπάρξουν περιστάσεις, όπου οι επίσημοι διμερείς πιστωτές προτιμούν να θέσουν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ως προϋπόθεση για την πραγματική παροχή της ελάφρυνσης του χρέους. Μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να είναι δικαιολογημένη, για παράδειγμα, όταν υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με το ιστορικό επιδόσεων οικονομικής προσαρμογής ενός μέλους. Στις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο, η δέσμευση για παροχή της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους – αν και θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος – θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του προγράμματος και θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη», αναφέρεται και προστίθεται: «η αξιοπιστία της δέσμευσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξειδίκευση των τρόπων που θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους. Μία υπερβολικά γενική δέσμευση θα αύξανε την αβεβαιότητα, μεταξύ άλλων και στις αγορές, όσον αφορά την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπονομεύοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος. Επιπλέον, ενώ μπορούμε να συμφωνήσουμε να θέσουμε την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων πολιτικής της χρεώστριας χώρας ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους, οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί για να παραμένει αξιόπιστη η στρατηγική χρέους».

Στην ανάλυση τονίζεται ότι η ευθύνη για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι του ΔΝΤ και δεν εκχωρείται. «Επειδή η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους είναι κεντρική στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (του Ταμείου), αυτό το έργο παραμένει ευθύνη του ΔΝΤ. Αποκλείεται να την εκχωρήσουμε σε κάποιον άλλο», αναφέρεται.

Στην περίπτωση των συνεχιζόμενων συζητήσεων με την Ελλάδα, διαπιστώσαμε «ότι είναι πιο κατάλληλο το πλαίσιο που εστιάζει στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, κυρίως επειδή οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχουν επιλέξει να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους μέσω μίας πολύ σημαντικής επέκτασης των ωριμάνσεων (των δανείων) και μείωσης των επιτοκίων, παρά μέσω κουρέματος από την αρχή», αναφέρουν τα στελέχη του ΔΝΤ.

Κυβέρνηση Τραμπ: Η Ελλάδα είναι θέμα της Ευρώπης

Νέα δεδομένα για την Ελλάδα δημιούργησε στην πρώτη συνέντευξή του ο νέος αμερικανός υπουργός οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν  δίνοντας τα πρώτα δείγματα πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σταθερό στη σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του ταμείου στο πρόγραμμα.

«Συνομιλούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ αναφορικά με αυτό, αλλά προφανώς τον πρώτο λόγο έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΔΝΤ: Εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα με τον εκπρόσωπό του Τζ.Ράις να ξεκαθαρίζει ότι οι όροι που θέτει (μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους) το Ταμείο παραμένουν σταθεροί.

«Πριν το ΔΝΤ φτάσει στη θέση να δεσμευτεί για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουμε την συζήτηση για τις πολιτικές και την ελάφρυνση χρέους, και πέρα από τη συζήτηση να έχουμε αξιόπιστες δεσμεύσεις τις οποίες θα εμπιστευόμαστε», είπε ο Ράις σε ενημέρωση δημοσιογράφων

Η περιγραφή των μέτρων για το χρέος πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή τους γίνει αργότερα, διευκρίνισε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε την επικοινωνία της Λαγκάρντ με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ την περασμένη Τρίτη, αλλά και ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αξιολόγηση.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την περασμένη Τρίτη, ενώ επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή.