«Δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση αλλά για μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο έργο και στόχο» επιμένει η ΝΔ τονίζοντας ότι η συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων του κόμματος είναι συμβολική και δίνει το στίγμα της στήριξης στην νέα κυβέρνηση.

.Το μήνυμα πάντως με την συμμετοχή των αντιπροέδρων ήταν συμβολικό όχι μόνο τόσο προς το εσωτερικό όσο προς το εξωτερικό .Ο Α.Σαμαράς διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι η ΝΔ δεν θα πάρει πίσω την δέσμευση ότι η δανειακή σύμβαση θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη είναι νόμοι του κράτους.Ο πρώτος μεγάλος σκόπελος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πιθανότητα να επαναφέρει η ΕΕ το «αίτημα» για την συνυπογραφή με τον Γ.Ππανδρεόυ και τον Λ.Παπαδήμο κειμένου δεσμεύσεων. Ευελπιστεί όμως ότι μια επιστολή του Α.Σαμαρά θα λύσει το πρόβλημα και κυρίως ελπίζει ότι η δήλωση αυτή Γιούνγερ δεν ήταν παρά πίεση προς την Ελλάδα να λύσει το πολιτικό πρόβλημα που την ταλάνιζε.

Η Συγγρού εκτιμά ότι με την απουσία Παπανδρέου και την παρουσία Παπαδήμου οι σχέσεις με την ΕΕ θα εξομαλυνθούν. Το δεύτερο μεγάλο θέμα για την ΝΔ είναι το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου στην οποία μετέχει η ΝΔ να επιβάλλει νέα μέτρα ή να συγκεκριμενοποιήσει τις «υποχρεώσεις » που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση .Σ αυτό το θέμα η θέση ή μάλλον η ελπίδα της ΝΔ είναι ότι θα ακολουθηθούν τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα ,η 6η δόση θα δοθεί χωρ΄ςι άλλους όρους και μόνο με εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο και είναι ήδη νόμοι του κράτους. Το τρίτο επίσης σοβαρό θέμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διατηρήσει την συνοχή του και να αποφύγει μεσούσης της «μεταβατικής κυβέρνησης» μικρές ή μεγάλες «ανταρσίες».Ιδίως από την πλευρά των σκληροπυρηνικών που δεν είδαν με καλό μάτι την συμμετοχή της ΝΔ στην νέα κυβέρνηση επιμένοντας ότι η λύση ήταν οι εκλογές και…γαία πυρί μειχθείτο.Σ αυτούς και στην πλατιά εκλογική μάζα της ΝΔ απευθύνθηκε ο Α.Σαμαράς με την χθεσινή δήλωση του αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.Σε τι επένειμε ο Α.Σαμαράς? Στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών και στην σταθερότητα των θέσεων που έχει διατυπώσει η ΝΔ. «Τελικά άνοιξε ο δρόμος για νέες εκλογές άμεσα. Κι αυτό πια είναι μια συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Με συγκεκριμένη ημερομηνία, 19 Φεβρουαρίου»τόνισε ο Α.Σαμαράς και συνέχισε

«Άλλωστε, οι εκλογές δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα…

Είναι βαλβίδα ασφαλείας, για να εκφραστεί η κοινωνία.

Γιατί όταν δεν εκφράζεται η κοινωνία, τότε έρχεται πιο κοντά η κοινωνική έκρηξη.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ κόμμα Αντιπολίτευσης: Να αλλάξει κυβέρνηση και Πρωθυπουργό στο μέσο της τετραετίας.

Αντί να’ χουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε τρεις μήνες εκλογές!

Και το τονίζω: Οι απόψεις μας για την πολιτική που εφαρμόζεται παραμένουν. Δεν είναι πουκάμισα οι απόψεις για να τις αλλάζεις.

Άλλωστε, έχουν δικαιωθεί πλήρως. Η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.»