«Η απώλεια του Δημήτρη Μυταρά αφήνει ένα, κυριολεκτικώς, δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Πολιτισμού, πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ζωγράφος και δάσκαλος Δημήτρης Μυταράς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών χθες Πέμπτη και μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να απωλέσει την όρασή του.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του φίλου, κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου και ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μυταρά. Ο Δημήτρης Μυταράς σημάδεψε με το έργο του την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής και αφήνει πίσω του ανεκτίμητη κληρονομιά. Εκτός όμως από σπουδαίος ζωγράφος, ο Δημήτρης Μυταράς, υπήρξε και ανθρωπιστής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον θάνατο του γνωστού ζωγράφου.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στις δύσκολες ώρες που διένυε και διανύει η χώρα μας, στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους του, αναπτύσσοντας έντονη κοινωνική δράση.

Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας».

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά, ενός κορυφαίου εκπροσώπου της ελληνικής ζωγραφικής, που έβαλε το δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται γνήσιος ελληνικός πολιτισμός», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Και στη συνέχεια τόνισε: «Το πλούσιο έργο του, που είχε κυρίως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές».

«Ένας σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης, ο ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Δημήτρης Μυταράς, έφυγε χτες από τη ζωή. Φεύγοντας, πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, άφησε το αποτύπωμά του και στον τομέα της παιδείας ως δάσκαλος της ΑΣΚΤ και άλλων σχολών, με αποκορύφωμα το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, που ίδρυσε με τη σύζυγό του Χαρίκλεια Μυταρά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ειδικότερα σε δήλωσή του αναφέρει: «Εκφράζω και δημόσια τη θλίψη μου για την απώλεια του συντοπίτη μας, Χαλκιδαίου, μεγάλου εικαστικού, Δημήτρη Μυταρά. Το κενό που αφήνει στην ελληνική τέχνη και στην ακαδημαϊκή ζωή ο λαμπρός, διεθνούς εμβέλειας ζωγράφος, είναι μεγάλο. Όπως μεγάλη υπήρξε η διδακτική και πολιτιστική προσφορά του μέσα από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας που είχε ιδρύσει και το οποίο ελπίζουμε να συνεχίσει τη λειτουργία του από τους άξιους συνεργάτες και συνεχιστές του έργου του».

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δημήτρης Μυταράς ολοκλήρωσε τον πολυσήμαντο κύκλο της ζωής του.

Καινοτόμος, πολύπλευρος και χαρισματικός, διέτρεξε το χώρο των τεχνών αφήνοντας έντονο το στίγμα και την επιρροή του, τόσο με το έργο του, όσο και με τη διδασκαλία του.

Αποχαιρετούμε μια εξέχουσα προσωπικότητα του πνευματικού κόσμου, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στους οικείους του.