«Από τότε που ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία έχουμε περισσότερη βία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, πριν αναφερθεί αναλυτικά σε περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, λέγοντας συγκεκριμένα πως μέσα στο 2016 αυξήθηκαν κατά 11% οι ληστείες και κατά 9,5% οι κλοπές ΙΧ και μοτοσυκλετών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «αύξηση στα κρούσματα κλοπών», ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στα περιστατικά βανδαλισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Οχήματα των συγκοινωνιών καταστρέφονται. Μηχανήματα σε σταθμούς καταστρέφονται. Η παιδική χαρά των βανδάλων με φόντο έναν κρατικό μηχανισμό που αδρανεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος συνέχισε αναφερόμενος σε περιστατικά σε πανεπιστήμια όπως τον ξυλοδαρμό καθηγητή στο Πάντειο.

«Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και στάθηκε ιδιαίτερα στα Εξάρχεια. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε για να αναφερθεί σε ομάδες αναρχικών και ενόπλων που δρουν ανενόχλητοι. «Πολίτες προπηλακίζονται και ξυλοκοπούνται επειδή δεν τους αρέσουν αυτά που λένε. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέχονται κάθε τρεις και λίγο επιθέσεις ακόμη και με καλάσνικοφ. Οι κάτοικοι των Εξάρχειων ζουν σε γκέτο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα και μάλιστα σε περιοχές όπως το Ζεφύρι, οι Αχαρνές και ο Ασπρόπυργος που μαστίζονται από την εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα «να έχουν μετατραπεί σε ζώνες ανομίας, με ναρκωτικά, κλοπές» κ.α.

«Η απόσταση που χωρίζει τη μολότοφ από τη βαριοπούλα και την βαριοπούλα από το καλάσνικοφ είναι μικρή. Ένα σπασμένο παράθυρο σε μια γειτονιά είναι αρκετό να φέρει την κλιμάκωση της βίας. Αφήνετε να εκκολαφτεί μια νέα γενιά τρομοκρατών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε ότι η ΝΔ θα επανασυστήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ όταν γίνει κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε προσωπικά για όλα αυτά τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι φέρει ευθύνη. «Πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίσετε να ανέχεστε το κράτος των Εξαρχείων; Πότε θα λύσετε τα χέρια της αστυνομίας;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Είστε πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;»