Αποσύρθηκε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε την τεχνική συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανακατασκευή και αναβάθμιση ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία κατάλληλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων.

Η τροπολογία πρότεινε για λόγους κατεπείγουσας στεγαστικής ανάγκης, να μπορεί η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων να γίνει χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει δεκτή η τροπολογία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, και να είναι η όλη διαδικασία πλήρως σύννομη και πλήρως συμβατή και με το ενωσιακό δίκαιο.

Ο Χρήστος Μαντάς που συνυπέγραφε την τροπολογία, είχε ήδη ζητήσει ο ίδιος την απόσυρσή της προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να μην παρερμηνευτεί το σκεπτικό της. Νωρίτερα, η βουλευτής Μερόπη Τζούφη που επίσης υπέγραφε την τροπολογία, είχε δηλώσει ότι στόχος είναι να υπάρξουν οι κατάλληλοι χώροι και δομές προσωρινής φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων.

Στο θέμα είχε αναφερθεί και η αναπληρωτής υπουργός Θεανώ Φωτίου: «Είδα την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και πρέπει να σας πω ότι τη σκέφτομαι πολύ σοβαρά, και τη συζητάμε και με την υπουργό για να την κάνουμε αποδεκτή», είπε. Πρόσθεσε όμως, ότι ακούγονται «απίθανα πράγματα» από την αντιπολίτευση:

«Για να εξηγηθούμε κι εδώ, τι συμβαίνει: “Νέο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ εδώ”. Άκουσα και απίθανα πράγματα, ότι δίνουμε τα λεφτά εν λευκώ στον Καμμένο, να τα κάνει ό,τι θέλει ο Καμμένος, λες και δεν υπάρχει υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδώ; Εδώ δεν υπάρχει διαδικασία όπου ο στρατός δούλεψε και έκανε συγκεκριμένα πράγματα στο προσφυγικό;» ανέφερε η κ. Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ακίνητα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τα απροστάτευτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Υπογράμμισε επίσης ότι αυτή η περιουσία του ελληνικού λαού πρέπει να βελτιωθεί, ώστε όταν τελειώσει η προσφυγική κρίση να μπορέσουν να φιλοξενηθούν και ελληνόπουλα. «Οι βουλευτές κάνουν ένα βήμα και λένε: ‘Αυτά τα ακίνητα κυρία Φωτίου, που ξέρουμε ότι έχεις ως υπουργείο και εποπτευόμενοι φορείς, να μπορέσουν να φτιαχτούν γρήγορα’» είχε δηλώσει για την τροπολογία η αναπληρωτής υπουργός.