Πολλές συζητήσεις προκάλεσαν όσα έγιναν χθες στη Βουλή ανάμεσα στο Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και όσα είχε πει νωρίτερα, το πρωί, ο πρόεδρος της Βουλής για τον υπουργό Οικονομικών.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται ότι δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο της ψήφισης του αφορολόγητου όμως υπάρχει μια σχετική δυσκολία διαχείρισης του θέματος από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος έχει κάνει και δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση.

Η καθυστέρηση  οφείλεται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης με το Μαξίμου ακόμη να αρνείται να πάρει αποφάσεις, καθώς θα κληθεί επί της ουσίας να ακυρώσει την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

Τα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών επανήλθαν μετά τον καβγά που είχαν στο Κοινοβούλιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης εξέθεσε δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες τον υπουργό Οικονομικών και φαίνεται να υπάρχει διάσταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε τις θέσεις του Μαξίμου εκφράζει πολλές φορές ο πρόεδρος της Βουλής.

Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης εντάθηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης όταν έγινε το πρώτο «άδειασμα» από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις έναντι των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τα αναφερόμενα στην πρόσφατη επιστολή του τελευταίου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία ομολογούνται πολλές καθυστερήσεις.

«Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», ήταν η πρώτη αντίδρασή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται -σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg που επιβεβαιώθηκε 24 ώρες αργότερα με κυβερνητικό non paper – στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές περί υλοποίησης μόλις του 33% των συμφωνηθέντων.

«Η εντύπωση που έχουμε εμείς από πλευράς νομοθετημάτων και πορείας δεσμεύσεων και προόδου του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο έχει κάνει όλα τα συμφωνηθέντα», συμπλήρωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής.

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν λεκτικούς διαξιφισμούς σε εκατέρωθεν έντονο ύφος στη Βουλή. «Αυτά είναι απαράδεκτα» σχολίασε έξαλλος ο υπουργός Οικονομικών για τη στάση του κ. Βούτση που δεν του έδωσε το λόγο, αλλά τον έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα. «Τα απαράδεκτα και άλλα τέτοια δεν θα τα λέτε εδώ. Εξηγηθήκαμε;» αντέτεινε σε εξίσου υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Βουλής, υπό το αμήχανο χαμόγελο του κ. Τσίπρα ο οποίος δεν πήρε θέση.